Milieuramp in Irak door uitdrogen Eufraat en Tigris

Print
Door het onttrekken van water uit de rivieren Eufraat en Tigris heeft zich in Irak een enorme milieucatastrofe voltrokken.
Volgens het milieuprogramma van de Verenigde Naties UNEP is vooral het moerasgebied in de delta van beide rivieren zwaar getroffen.
De verwoesting van het milieu bedreigt volgens UNEP het ecologische systeem in de hele Perzische Golf en is vergelijkbaar met de milieuramp rond het Russische Aralmeer.
Doordat tientallen jaren lang water voor de landbouw is onttrokken aan de rivieren, worden enkele bijzondere diersoorten met uitsterven bedreigd. Meer dan tweederde van het totale Iraakse landbouwareaal is aangewezen op kunstmatige bevloeiing.
UNEP verzamelde de data met behulp van satellieten van de NASA. "Foto's tonen dat ongeveer 90 procent van deze unieke natuur, het leefgebied voor talrijke bijzondere diersoorten, door menselijk handelen vernietigd word," aldus Töpfer in een perscommuniqué. Volgens sommige schattingen is 97 procent van het gebied van 20.000 vierkante kilometer uitgedroogd.
Nu in het nieuws