Albanese rebellen vallen KFOR-troepen aan

Print
Albanese rebellen hebben in het oosten van de Servische provincie Kosovo een patrouille van de internationale troepenmacht KFOR aangevallen.
Bij de schietpartij in de nacht van woensdag op donderdag is een rebel gearresteerd en zijn vijf gewond geraakt. Dat heeft de KFOR donderdagmorgen bekendgemaakt.
Een patrouille van Amerikaanse en Russische soldaten wilde het bericht onderzoeken dat 10 tot 20 gewapende mannen zich schuil hielden in een gebouw in het dorp Vela Glava.
Toen de KFOR-troepen dichter bij kwamen, werden ze onder vuur genomen. Het dorp ligt vlak bij de grens van Kosovo met Servie.
De internationale vredesmacht KFOR in Kosovo heeft strijders van de Albanese guerrillabeweging UCPMB amnestie aangeboden, als ze zich voor 24 mei overgeven.
De UCPMB (Bevrijdingsleger van Presevo, Medveja en Bujanovac) manifesteerde zich vorig jaar in de bufferzone, die in 1999 na de strijd rond Kosovo door de NAVO werd ingesteld. De beweging droomt van de vorming van een 'Groot-Albanië', waarbij Kosovo, en delen van Zuid-Servië en Macedonië zich bij Albanië aansluiten.
Nu in het nieuws