Grensblokkades Nederland opgeheven

De grenscontroles met Nederland, ingesteld tengevolge van de epidemie van mond- en klauwzeer in dat land, worden stopgezet.

BELGA

Dat bevestigt minister van Landbouw Jaak Gabriëls op verzoek van het Coördinatie- en Crisiscentrum van de Regering (CGCCR) en de federale politie.

Aan de stopzetting hangt wel de voorwaarde dat er geen nieuwe haard van mkz opduikt in ons land of in een buurland. Volgens de mededeling wordt de burgemeesters van de grensgemeenten toestemming gegeven de fysieke grensblokkades die zij hebben opgeworpen te verwijderen.

Aan de federale en lokale politie wordt gevraagd de sporadische controles langs de Nederlandse grens nog te handhaven tot 21 mei om 00.00 uur. Daarna mogen alle controles worden opgeheven. Aan de krijgsmacht wordt gevraagd de ontsmettingseenheden in pre-alarm te houden tot dinsdag 22 mei om 00.00 uur, aldus nog de mededeling.

Hoewel de minister nog niet volledig gerust is in de huidige toestand omtrent de mkz-epidemie, vindt Gabriëls het opheffen van de strikte grenscontroles aan de Belgisch-Nederlandse grens verantwoord. De invoer van levende slachtvarkens en slachtrunderen uit Nederland wordt eveneens opnieuw toegelaten, aldus nog de mededeling.

Nu in het nieuws