Geslaagde rampoefening in stadion AA Gent

Print
Op initiatief van de provincie Oost-Vlaanderen vond deze avond een rampoefening plaats in het voetbalstadion van AA Gent in de Bruiloftstraat. De oefening duurde van 18u tot ongeveer 19.50u. Naast het provinciebestuur werkten ook de stad Gent, het bestuur van AA Gent, de Gentse brandweer, het Rode Kruis mee. In totaal waren zo'n driehonderd mensen bij de simulatie betrokken.
"We zijn vertrokken van een klassiek incident in een voetbalstadion", aldus Luc Bauwens, directeur niet-politionele veiligheid van de provincie Oost-Vlaanderen. "Het ging om een ontploffing in een keuken, met een kleine brand en veel rook. Er waren dertig gewonden. Het ging dus niet om rellen met supporters, al hebben we wel een situatie ingecalculeerd waarbij supporters van de gelegenheid gebruik maakten om wat amok te maken."
Doel van de oefening was het uittesten van de verwittigingsprocedure, het nieuwe noodplan van AA Gent en het Medisch Interventie Plan. "Uit de oefening zijn alvast twee aspecten naar voren gekomen", aldus Bauwens. "Ten eerste was de circulatie in het stadiongebouw niet optimaal, gezien enkele ambulances zich klemreden. Dit bevestigt de behoefte aan een bijkomende toegang aan de Tennisstraat. Deze extra ingang was al gepland en komt er volgend jaar. Verder was ook het medisch punt iets te ver van de rampplek gesitueerd, zodat de hulpverleners de slachtoffers nog redelijk ver moesten vervoeren. Ook dit kan gemakkelijk worden aangepast."
Nu in het nieuws