Portiers mogen geen fooien meer krijgen

Print
De leuke tijd van de Albanese portiersmaffia is voorbij. De Kamer besloot donderdag dat dancingportiers géén fooien meer mogen krijgen van de klanten.
Unaniem keurde de Kamer gisteren een nieuwe wet op de bewakingsfirma's goed. Dat heeft uiteraard gevolgen voor de 1200 werknemers in de 120 erkende bedrijven, maar in eerste instantie voor de discotheken.
Wie nog erkend wil worden als buitenwipper, mag voortaan geen veroordeling van meer dan drie maanden voor slagen hebben opgelopen, zelfs als die voorwaardelijk is. En na ieder strafje voor racisme kan je het vak van portier vergeten. Door deze maatregelen wil de Kamer het geweld en het racisme aan discotheken terugdringen.
Ook de bestuursleden van een interne bewakingsfirma moeten voortaan van onberispelijk gedrag zijn. Niet alleen de portiers van de Zillion moeten een bijna blanco strafregister hebben, maar ook Frank Verstraeten. En als toetje op de taart kan Binnenlandse Zaken al deze portiers én hun bestuursleden (dus ook: Frank Verstraeten) moreel screnen. Als ze niet de nodige morele kwaliteiten hebben, verliezen ze hun vergunning, zelfs als ze nooit zijn veroordeeld. De nieuwe wet bepaalt verder dat bewakingsagenten nooit gewapend mogen zijn. Slechts bodyguards en geldtransporteurs zijn een uitzondering. De Kamer wil zo allerlei dubieuze schiet- en klopincidenten tegengaan. Want in de portierssector heeft men nogal eens een wapen bij zich. Mag niet meer! Portiers, maar ook alle andere bewakingsagenten, mogen ook geen fooien meer krijgen van hun klanten. De Kamer wil zo de portiersoorlogen om fooien voorkomen, maar ook afpersing, allerlei vormen van favoritisme en zwart werk tegengaan.
Nu in het nieuws