Limburgse balie wil Hof van Beroep

Een werkgroep van advocaten van de balies van Hasselt en Tongeren hebben aan minister van justitie Marc verwilghen (VLD) een motie overgemaakt om op zeer korte termijn via Koninklijk Besluit een Limburgse afdeling van het Antwerpse Hof van Beroep in leven te roepen.

Dat hebben stafhouders Luc Savelkoul van de balie van Hasselt en Jo Smeets van de balie van Tongeren donderdag op de eerste "Dag van de Limburgse Advocaten" in de Limburghal in Genk bekend gemaakt.

Volgens de Limburgse advocatuur is de nood aan een "burgernabije" justitie tegenwoordig zeer groot en kan men Limburgse rechtszoekenden niet langer verplichten tot "zeer tijdrovende en dure verplaatsingen naar Antwerpen". Momenteel zijn er voor het Antwerpse Hof van Beroep nog 2.100 burgerlijke Limburgse dossiers hangende en zijn 30 procent van de strafzaken Limburgse dossiers.

De oprichting van een Limburgse afdeling van het Hof van Beroep zou volgens de werkgroep idealiter onder de vorm van een arrondissementele rechtbank Limburg met de huidige structuren en onderverdelingen, maar onder een centraal Limburgs beleidsorgaan gestalte moeten krijgen.

De werkgroep wijst er tevens op dat in Hasselt al een Limburgse afdeling van het Arbeidshof gevestigd is en dat dit niet geleid heeft tot een versnippering van de rechtspraak en een gebrek aan efficiëntie.

Nu in het nieuws