Voorwaardelijke celstraf voor kloosternon

Print
De strafrechter in Leuven heeft een 83-jarige kloosterzuster - voormalig directrice van een gehandicapteninstelling uit Huldenberg - veroordeeld tot 9 maanden celstraf met uitstel en 20.000 frank boete. Van 1989 tot 1996 maakte de zuster zich schuldig aan valsheid in geschrifte en oplichting.
Door te sjoemelen kreeg ze van de Vlaamse Gemeenschap meer subsidies voor het leerlingenvervoer. Systematisch verhoogde ze van 1989 tot 1996 het aantal afgelegde kilometers en het aantal leerlingen op de rittenlijsten.
Ook stonden de toenmalige buschauffeur uit Tervuren, de exploitant van het busbedrijf, een vroegere directeur van de instelling en een tweede kloosterzuster terecht. De rechter veroordeelde vier van de vijf - de busuitbater niet - om samen 1.697.000 frank uitgekeerde subsidies terug te betalen aan de Vlaamse Gemeenschap.
De buschauffeur krijgt 6 maanden celstraf met uitstel en 15.000 frank boete. Volgens de rechter puurde hij voordeel uit het gesjoemel door de overtollige kilometers voor eigen gebruik op te rijden. De exploitant van het busbedrijf, de directeur uit 1996 en de tweede zuster zijn elk veroordeeld tot 1 maand met uitstel en 10.000 frank boete.
Nu in het nieuws