SP'er Willockx doet verzoeningsvoorstel

Print
Voormalig regeringscommissaris Freddy Willockx (SP) dringt er bij zijn partijgenoot, voorzitter Norbert De Batselier van het Vlaams parlement, op aan een moment van verzoening tot stand te brengen "met de categorie van collaborateurs die werden misleid, die zich hebben vergist en die zich daarvoor willen verontschuldigen".
Dat heeft Willockx, thans burgemeester van Sint-Niklaas, bekendgemaakt bij de herdenking van het zwaar vliegtuigbombardement op Sint-Niklaas op 17 mei 1940.
"De gebeurtenissen rond het Sint-Maartensfonds moeten een nieuwe dynamiek kunnen geven aan een meer actieve herinnering aan de oorlog enerzijds en aan een gemeende plechtige verzoening anderzijds", aldus de voormalige regeringscommissaris. "De open dialoog die hierover moet worden gevoerd kan ertoe bijdragen dat de jonge generaties, beter dan nu het geval is, het gevaar inzien van een fanatiek nationalistische en populistisch-racistische beweging als het Vlaams Blok."
De verzoening, waarvoor Willockx een initiatief verwacht van voorzitter De Batselier van het Vlaams parlement, is niet voor iedereen weggelegd. "Misdadigers, verklikkers, of actieve medewerkers aan deportatie, vervolging of executie van landgenoten, al wie niet wil inzien dat zij (of hun vader) zich hebben vergist met hun steun aan het antidemocratisch regime van Hitler," komen volgens Willockx niet in aanmerking voor clementie. Wél diegenen die zijn misleid of die zich hebben vergist en die zich daarvoor willen verontschuldigen.
Nu in het nieuws