Monumenten en Landschappen bezoekt Schranshoeve

Print
Op 29 mei brengt de dienst Monumenten en Landschappen een werkbezoek aan de Schranshoeve en het marktplein in Vorselaar. Beide vormden grotendeels de inzet van de jongste verkiezingen.
Het met kuilen bezaaide marktplein en de totaal verkrotte Schranshoeve ergeren de plaatselijke bevolking mateloos. Over het marktplein is al menig pittig woord gewisseld. De plannen van het vorige bestuur om het Frankische dorpsplein grondig aan te pakken, geraakten nooit gerealiseerd. De huidige CDE-VLD-EGB-meerderheid heeft minder drastische voorstellen.
Het schepencollege gaf meteen na haar installatie de architect die tien jaar geleden al de eerste ontwerpen voor een nieuw marktplein tekende, de opdracht die plannen vanonder het stof te halen. "De markt is hoognodig aan een opknapbeurt toe", geeft burgemeester Janssens toe. "Maar op het dorpsplein staat sinds 1752 een 'kaak', een arduinen schandpaal, die als monument werd geklasseerd. Monumenten en Landschappen houdt daarom graag een vinger in de pap." Het schepencollege vond het verstandig om de dienst Monumenten en Landschappen nog voor de eerste spadesteek van de plannen op de hoogte te brengen. De dienst reageerde vrijwel onmiddellijk op de uitnodiging van het college om een kijkje te komen nemen.

Ook de Schranshoeve is een geklasseerd monument. De grote, eeuwenoude hoeve, duidelijk zichtbaar vanaf de Nieuwstraat, is vooral gekend als het familiehuis van kardinaal Van Roey. De boerderij, met aanzienlijk wat open ruimte errond, is centraal gelegen in het kasteeldorp. Een restauratie van dit patrimonium zorgt niet alleen voor een verfraaiing van het dorp, het biedt de gemeente ook perspectieven. "De coalitiepartners zijn het in grote lijnen eens over de bestemming van de Schrans", beweert burgemeester Hugo Janssens (CDE). "De hoeve zou uitstekend kunnen dienen als cultureel centrum. Veel hangt echter af van wat Monumenten en Landschappen adviseert. Moeten we de Schrans helemaal afbreken en heropbouwen of moeten we restaureren? En wat met de bijgebouwen?" De burgemeester verwacht op 29 mei de eerste belangrijke aanwijzingen van de dienst Monumenten en Landschappen. "Die aanwijzingen zullen ons in staat stellen om eindelijk definitief werk te maken van twee pijnpunten in onze gemeente", besluit Janssens.
De totaal verkommerde Schranshoeve is al jaren een doorn in het oog van de Vorselaarse bevolking.
Nu in het nieuws