Concentra verhoogt belang in mediadivisie RUG

De minderheidsaandeelhouders van de Regionale Uitgeversgroep (RUG), de uitgeversdivisie van de multimediagroep Concentra en bekend van onder meer Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen, gaan hun minderheidsbelang in de RUG (en De Vlijt) ruilen voor een belang in Concentra. Dat is tussen de verschillende partijen overeengekomen, en is dinsdag door Concentra bekendgemaakt.

BELGA

Sinds de fusie van de uitgeverijen Concentra Uitgeversmaatschappij (CUM, van Het Belang van Limburg) met De Vlijt (Gazet van Antwerpen) tot de Regionale Uitgeversgroep (RUG) in 1996, bezitten de vzw's

Het Katholiek Persfonds

en

De Katholieke Propaganda

nog 32,96% in de RUG en 10,95% in de RUG-dochter De Vlijt. In een eerste stap gaan de twee vzw's hun aandelen in De Vlijt ruilen voor aandelen RUG. Nadien wordt de splitsing op 8 juni van Concentra in enerzijds Concentra (nieuw) en anderzijds Concentra Cobra (Ubizen) aangegrepen om de aandelen RUG van de twee vzw's te ruilen voor aandelen Concentra (nieuw).

Gevolg zal zijn dat Concentra nagenoeg alle aandelen van de uitgeversdivisie RUG in bezit zal hebben, en dat de twee vzw's en voormalige aandeelhoudersgroep van uitgeverij De Vlijt, een belang van 10,85% van het nieuwe Concentra (dus zonder het belang van 25,02% in Ubizen) hebben opgebouwd. Bij de transactie wordt uitgegaan van een waarde van het nieuwe Concentra-aandeel van 16,05 euro (na de splitsing in 3, en na de inbreng van de extra aandelen RUG). Aloys Vertongen, voorzitter van vzw De Katholieke Propaganda, wordt nadien ook bestuurder van Concentra. De twee vzw's blijven wel vertegenwoordigd in de raden van bestuur van de RUG en De Vlijt.

«De operatie brengt niet alleen meer transparantie in de organisatie van Concentra, maar geeft de gewezen aandeelhouders van De Vlijt tevens de mogelijkheid op termijn (een deel van) hun belang in Concentra via de beurs te verzilveren», licht directievoorzitter Willy Lenaers toe. «Dat verhoogt dan weer de verhandelbaarheid van het aandeel Concentra op de beurs. Al is afgesproken dat de twee vzw's zullen optreden in overleg met de bestaande meerderheidsaandeelhouders. Voor Concentra betekent de operatie een versterking van haar belangrijkste activiteit, Concentra zal immers nagenoeg alle aandelen van de uitgeverij RUG, en de dochters CUM en De Vlijt bezitten.»