Controlecommissie wil adempauze deelnemers Franse Big Brother

Loft Story, de Franse versie van Big Brother, zit in de problemen. Door een groep jonge mensen 24 uur per dag te filmen tast het programma de menselijke waardigheid aan, zo vindt de controlecommissie CSA. Zij wil een dagelijkse adempauze voor de deelnemers. Het programma loopt op de commerciële zender M6. Tijdens de onderbrekingen mag van de CSA niet gefilmd worden. "Uit respect voor de mens is het noodzakelijk dat de deelnemers beschikken over momenten en plaatsen waar ze niet zijn onderworpen aan nieuwsgierigheid van kijkers", meent de commissie. Het is onduidelijk in hoeverre zender M6 uiteindelijk verplicht is de aanbevelingen van de CSA op te volgen.

BELGA

Loft Story gaat over een groep twintigers in een afgesloten ruimte vol met televisiecamera's. Gedurende tien weken worden deelnemers door de kijkers weggestemd totdat er een koppel overblijft. De hoofdprijs is een huis van ruim 20 miljoen frank. De winnaars krijgen deze echter pas als ze nog eens zes maanden samen in het huis blijven wonen, weer onder toezicht van de camera. De commerciële zender M6 zendt het programma sinds ruim twee weken uit. De tv-uitzendingen zijn nog enigszins gekuist, maar op internet worden alle beelden live en ongecensureerd doorgegeven. Het programma is een gigantische hit. Vorige week trok de soap 7,7 miljoen kijkers.

Loft Story leidde echter ook tot protesten, vooral vanuit de intellectuele hoek. Het programma zou van wansmaak getuigen. De antiracistische groepering Mrap overweegt juridische stappen omdat deelnemers racistische uitspraken zouden hebben gedaan.

Nu in het nieuws