Berlusconi bestookt met politieke verlanglijsten

Print
Nog voor hij formeel opdracht heeft gekregen de volgende regering te vormen, is de aankomende Italiaanse premier Silvio Berlusconi woensdag van allerlei kanten bestookt met verlangens en verzoeken om al dan niet door hemzelf gewekte verwachtingen waar te maken.
Het Italiaanse bedrijfsleven, dat in de miljardair en mediamagnaat een geestverwant ziet, heeft er bij Berlusconi op aangedrongen dat hij snel zijn belofte waarmaakt om de belastingen te verlagen en de arbeidsmarkt te liberaliseren.
Italiaanse bisschoppen hebben hem opgeroepen abortus weer te verbieden. En dan zijn er nog zijn politieke bondgenoten, die elk voor zich het voorzitterschap van een van beide kamers van het parlement opeisen. Berlusconi, die sinds zijn verkiezingszege zondag zijn villa in Milaan niet meer uit was geweest, toog naar Rome waar hij een twee uur durend onderhoud met president Carlo Azeglio Ciampi had. De president moet na consultatie van de leiders van de diverse partijen in het parlement formeel de opdracht geven om een regering te vormen. Omdat Berlusconi met zijn alliantie Huis van de Vrijheid in beide kamers van het parlement de absolute meerderheid heeft behaald, zal de opdracht waarschijnlijk naar hem gaan. Naar verluidt wil de president dat Berlusconi met het vormen van zijn regeringsploeg wacht tot na 30 mei, de dag waarop het Italiaanse parlement voor het eerst in zijn nieuwe samenstelling bijeenkomt.

.

Nu in het nieuws