"Oscar-winnaars leven vier jaar langer"

Acteurs die een Oscar hebben gewonnen, leven langer dan hun collega's die zonder de prestigieuze Amerikaanse filmprijs naar huis keren. Dat blijkt uit een studie die vandaag in het Amerikaanse tijdschrift Annals of Internal Medicine wordt gepubliceerd.

Volgens het onderzoek leven Oscarwinnaars vier jaar langer dan minder populaire acteurs. Filmsterren die meerdere malen een Oscar in de wacht slepen, kunnen zelfs zes jaar langer leven.

Wetenschappers van de universiteit van Toronto hebben voor het onderzoek de levensloop van 762 acteurs gevolgd die tot vorig jaar een nominatie voor een Oscar voor de beste hoofd- of bijrol kregen. Daarbij hebben de onderzoekers uiteindelijke winnaars vergeleken met acteurs die in dezelfde film meespeelden maar niet in de prijzen vielen.

De belangrijkste reden voor de hogere leeftijdsverwachting is volgens de studie een "intens gevoel van innerlijke vrede en volmaaktheid, dat een Oscarprijs voortbrengt en dat een heel leven lang kan aanhouden". Daardoor hebben mensen minder last van stress en spanning.

Nu in het nieuws