"Heroïnegebruikers stoppen niet maar gaan dood"

Print
Vooruitzichten op lange termijn voor heroïneverslaafden zijn nog slechter dan gedacht. Een langlopende Amerikaanse studie wijst uit dat slechts weinigen hun verslaving afschudden en dat gebruikers gemiddeld negen jaar korter leven.
Wetenschappers van de Universiteit van Californië begonnen in de jaren zestig met het volgen van een groep van 581 mannelijke heroïneverslaafden. De huidige gemiddelde leeftijd is 57 jaar. Van hen zijn inmiddels 284 mensen overleden aan uiteenlopende oorzaken als overdoses, moord, zelfmoord, ongelukken, leverkwalen en kanker.
"Dit beantwoordt de vraag waar alle heroïnegebruikers zijn gebleven", zegt Leshner van de National Institue on Drug Abuse. "Veel mensen denken dat miljoenen drugsverslaafden zijn opgehouden met gebruiken. Dat is niet waar. Ze zijn doodgegaan". De meeste overlevenden houden er nog steeds een riskante levensstijl op na. Gebruik van heroïne (40,5 procent), cocaïne (19,4 procent), crack (10,3 procent) en amfetamines (11,6 procent) is schering en inslag. Tweederde van hen rookt, eenderde van hen rookt regelmatig marihuana. Negen procent van de deelnemers weigerde getest te worden op gebruik van genotsmiddelen.

.

Nu in het nieuws