600 Belgen verwacht op betoging personeel M&S in Londen

De internationale vakorganisatie Union Network International (UNI) organiseert op donderdag 17 mei in Londen een internationale betoging tegen de sluiting van de Marks & Spencerwinkels op het Europese vasteland én voor een Europees overleg op ondernemingsvlak. Vanuit België worden meer dan 600 deelnemers verwacht. De vakbonden BBTK, CNE en LBC-NVK zijn bij de UNI aangesloten.

Het is de eerste maal dat UNI Commerce een internationale betoging van het winkelpersoneel organiseert. UNI groepeert de werknemers uit de dienstensectoren als informatica, telecommunicatie, handel, etc. De afdeling UNI Commerce telt wereldwijd meer dan 6 miljoen leden, waarvan 3 miljoen in Europa.

Op 29 maart deelde Marks & Spencer mee dat het alle winkels buiten Groot-Brittannië en Ierland wil sluiten. Een complete verrassing voor de 4.700 werknemers en hun vakbonden in Frankrijk, Spanje, Luxemburg, Nederland, Portugal, Groot-Brittannië, Ierland en België. Herhaalde oproepen van UNI Commerce voor een Europees overleg werden door Londen afgewezen, aldus de bediendenvakbond LBC-NVK. "M&S wil niet verder gaan dan wat de lokale wetgeving voorschrijft".

In België zijn intussen twee vergaderingen van de ondernemingsraad besteed aan informatie en raadpleging van het personeel. Zoals voorzien in de wet-Renault moet deze fase de ondernemingsraad de mogelijkheid geven om alternatieven voor de sluiting te formuleren, maar volgens de vakbond heeft de directie daar geen oren naar. "Het sociaal overleg wordt gereduceerd tot een formeel verplicht nummer", meent de vakbond.

Nu in het nieuws