Michel belt met Kabila over mogelijke executie kindsoldaten

Print
De mogelijke executie van vier Congolese kindsoldaten verontrust minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel (PRL). Deze ochtend belde hij president Joseph Kabila op en uitte hij zijn bezorgdheid over een mogelijke terechtstelling. De vier werden ter dood veroordeeld en hun lot ligt nu in handen van de Congolese president.
De vier zitten in de Makala-gevangenis in Kinshasa opgesloten en worden van onvrijwillige doodslag en bendevorming beschuldigd. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch riep de Congolese regering op, de vier in leven te laten.
Michel pleitte tegenover Kabila in dezelfde zin. Na het onderhoud rekende de minister erop dat het tot geen terechtstelling zal komen. Een formele belofte van de Congolese president kwam er nochtans niet.
De executie van jongeren onder de 18 is in strijd met de Internationale Overeenkomst over Burger- en Politieke rechten en met de Verklaring van de Rechten van het kind van de Verenigde Naties. De kindsoldaten zijn een "uitvinding" van de vader van de president, de onlangs vermoorde Laurent-Désiré Kabila. Volgens Unicef telt Congo nog steeds 12.000 kindsoldaten.

.

Nu in het nieuws