Journalist gewond bij aanslag in Baskenland

Een journalist is vandaag in zijn huis in Spaans Baskenland gewond geraakt door de ontploffing van een bombrief. Het slachtoffer, Gorka Landaburu, werkt als verslaggever voor de Spaanstalige krant Cambio 16 en voor een landelijk televisiestation. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is vooralsnog niet opgeëist.

APNED

De aanslag volgt twee dagen na de regionale verkiezingen die door de Baskische Nationalistische Partij (PNV) zijn gewonnen. De partij is voorstander van een referendum over zelfbeschikking, maar wijst het geweld van de afscheidingsbeweging ETA af.

Volgens het Spaanse persbureau Efe ging de bom dinsdag om 10.20 uur af in Landaburu's appartement in de stad Zarauz nabij San Sebastian. Zijn vrouw Marina vertelde dat de brief, die maandag was bezorgd, in zijn gezicht ontplofte toen hij hem opende. De journalist raakte licht gewond aan hand en gezicht.

Landaburu komt uit een bekende Baskische familie, zijn broer Ander is directeur van de regionale editie van El País. Zowel Gorka als Ander Landaburu staat waarschijnlijk op de dodenlijst van de ETA. Zij zijn meermalen bedreigd door pro-ETA demonstranten die langs hun huis marcheerden.

Nu in het nieuws