Palestijnen herdenken verbanning uit Israël

Print
1948: Palestijnen worden verdreven door de nieuwe bewoners van de stad Haifa Tienduizenden Palestijnen zijn vandaag op de Westoever en in de Gazastrook de straat opgegaan om hun vlucht uit Israël te herdenken nadat deze staat op 15 mei 1948 werd gesticht. In Palestijnse plaatsen was drie minuten lang de sirene te horen ter herdenking van 'Al Naqba' - De Catastrofe.
De Palestijnse leider Yasser Arafat riep in een radioboodschap op tot "standvastigheid tegenover de toenemende agressie, in het belang van de vrijheid".
De verhouding tussen Israël en de Palestijnen is uiterst gespannen. De Israëlische politie zei dat ze rekening hield met mogelijke aanslagen in Israël.
In Beit Hanoun in de Gazastrook werd een lijfwacht van Ahmed Yassin, de grondlegger van de moslimextremistische Hamas-beweging, gedood door Israëlisch tankvuur nadat hij mortiergranaten had afgevuurd op Israëlische doelen. Een tweede lijfwacht van Yassin raakte levensgevaarlijk gewond. De Hamas zwoer wraak. "Onze reactie zal als een aardbeving zijn die de grond onder de zionisten doet schudden", aldus een Hamas-woordvoerder. In Israël zelf wordt de stichtingsdag volgens de Hebreeuwse kalender gevierd. Dit jaar viel de dag op 26 april.

.

Nu in het nieuws