Rusland gaat zes nieuwe kernreactorblokken bouwen

Print
Rusland zal tot 2010 zes nieuwe kernreactorblokken bouwen. Zij worden in reeds bestaande kerncentrales geplaatst, aldus de Russische minister van Atoomenergie Aleksandr Roemjantsev. Tegelijkertijd heeft de minister beloofd er alles aan te zullen doen de veiligheid van de bestaande nucleaire centrales te verbeteren. Hiertoe wil hij een gecentraliseerd bedrijf opzetten dat alle centrales in Rusland moet gaan leiden en controleren. Dat is hard nodig aangezien alleen al gedurende het eerste kwartaal van dit jaar vier keer sprake was van procesonderbrekingen bij Russische kerncentrales. In alle vier de gevallen ging het om een onverwachte noodsituatie.
Op dit moment zijn Russische kerncentrales goed voor 14,5 procent van de energievoorziening in het land. De meeste centrales zijn al tientallen jaren oud.
Het ergste ongeval uit de geschiedenis met een kerncentrale had plaats in Tsjernobyl, in Oekraine aan de grens met Belarus (Wit-Rusland). In 1986 ontplofte daar een reactor. De kernramp kostte officieel aan 31 mensen het leven, maar intussen staat vast dat 15.000 tot 30.000 mensen zijn gestorven, vooral voormalige hulpverleners en opruimers. Velen kregen kanker en een flink deel pleegde zelfmoord na invaliditeit door de straling.

.

Nu in het nieuws