Franse geliefden vermoordden Fries echtpaar

De twee Fransen die gisteren in Portugal zijn opgepakt voor de moord op Jan en Yvonne Hoekstra uit het Nederlandse Menaldum, waren aanvankelijk van plan het Friese echtpaar te ontvoeren. Het gaat om een 34-jarige muziekleraar en zijn 24-jarige leerlinge. Het Franse stel zat in geldnood. Op de camping in Alvor, waar de Hoekstra's (54 en 52 jaar) voor het laatst zijn gezien, leerden de twee paren elkaar kennen.

GPD

De Fransen dachten dat de Hoekstra's, die in een camper reisden en op zoek waren naar een huis in Portugal, erg rijk waren. Toen dat tijdens de ontvoering niet zo bleek te zijn, schoot de man in opdracht van de vrouw het echtpaar dood.

De leerlinge had volgens Carlos Dias Santos, leider van het onderzoek in Portim-ao alle touwtjes in handen. Het Franse stel heeft geen crimineel verleden. De geliefden hadden het geld nodig om van te leven. Er is geen verslaving in het spel.

Het tweetal wordt beschuldigd van moord, ontvoering, diefstal en valsheid in geschrifte. De Fransen waren drie weken voor de moord naar Portugal gegaan om aan hun relatie te werken.