VS-senatoren bang voor strafhof Den Haag

Print
Twee Amerikaanse senatoren trekken ten strijde tegen het toekomstige internationale strafhof (ICJ) dat in Den Haag wordt gevestigd. Zij hebben een wetsontwerp ingediend dat de samenwerking met het hof ernstig beperkt.
De wet stelt onder meer voor, militairen pas in te zetten bij vredesmissies van de Verenigde Naties als duidelijk is dat de Amerikanen gevrijwaard blijven van eventuele vervolging door het hof. Landen aangesloten bij het strafhof die deze voorwaarde niet accepteren, zullen slechts beperkt hulp van de VS mogen ontvangen, aldus het voorstel.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, dan heeft dit gevolgen voor een groot aantal landen waaronder Duitsland, Saoedi-Arabië en Japan. Volgens een van de indieners van de wet, de conservatieve senator Jesse Helms, kunnen de VS geen veto uitspreken over zaken die voor het hof komen. Daarom moet de Senaat nu zijn veto alvast maar uitspreken.
Eerder nam het Huis van Afgevaardigden al een zogeheten Wet ter bescherming van leden van de Amerikaanse overheidsdienst aan, die de samenwerking met het strafhof ernstig beperkt. Bij ruime interpretatie voorziet de wet in een mogelijke Amerikaanse invasie in Den Haag.

Conservatieve Republikeinen zijn fel gekant tegen het strafhof, omdat zij bang zijn dat Amerikaanse soldaten in Den Haag terecht zullen moeten staan wegens oorlogsmisdaden. Daarom stelden zij voor, de president van de VS het recht te geven een bevrijdingsactie op touw te zetten voor Amerikaanse burgers in Den Haag.
Tot de oprichting van het internationaal strafhof is in 1998 door een overweldigende meerderheid van de VN-lidstaten besloten in Rome. Het moet wereldwijde bevoegdheid krijgen voor de berechting van de zwaarste misdrijven, zoals genocide (volkerenmoord), misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden.

.

Nu in het nieuws