Vernietiging regenwoud Amazonegebied neemt toe

De vernietiging van bomen in het Amazone-regenwoud neemt weer toe na een jaar van relatieve stabiliteit. De verbeterde economie is de belangrijkste oorzaak. "Economische activiteit brengt ontbossing met zich mee", aldus Mary Allegretti, staatssecretaris voor de Amazone van het Braziliaanse ministerie van milieu.

APNED

In de 12 maanden na augustus 1999 is zo'n 19.836 vierkante kilometer regenwoud gekapt door houthakkers en boeren, vertelde ze. Dat was een toename van bijna 15 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Toen werd 17.259 vierkante kilometer gekapt. Het jaar daarvoor, augustus 1997-1998, werd 17.383 vierkante kilometer ontbost.

De belangrijkste reden voor de toegenomen ontbossing is volgens Allegretti dat Brazilië zich beter dan verwacht herstelt van een recessie die volgde op de devaluatie van de nationale munt in januari 1999. Een verbeterde economie leidt tot een grotere vraag naar hout en land. Toch vindt Allegretti dat het ministerie vorderingen maakt bij het bemoeilijken van het kappen van bos door landeigenaren zonder voorafgaande toestemming.

Milieubeschermers hebben kritiek op de versnelde verdwijning van het grootste overgebleven oerwoud van de wereld. "Als we naar de toekomst kijken zijn dit alarmerende cijfers", aldus Garo Batmanian van het Wereldnatuurfonds.

Nu in het nieuws