Laatste communistische leider Polen voor rechter

Print
Jaruzelski Met het proces tegen generaal Wojciech Jaruzelski in Warschau dat vandaag begint, probeert Polen verder met zijn communistische verleden in het reine te komen.
Jaruzelski, de laatste communistische leider van Polen, moet zich voor de rechtbank in Warschau verantwoorden voor zijn bevel aan het leger om te schieten op arbeiders die in 1970 protesteerden tegen prijsverhogingen. Bij het neerslaan van de protesten op 17 december in de steden Gdynia, Gdansk, Szczecin en Elblag werden 44 scheepsarbeiders gedood en raakten meer dan 1.000 gewond.

Met Jaruzelski staan nog negen anderen in de beklaagdenbank. Het proces heeft lange tijd op zich laten wachten omdat dan weer de ene, dan weer de andere beklaagde te ziek was om terecht te staan. De verdachten kunnen elk 25 jaar gevangenisstraf krijgen.

De nu 77-jarige Jaruzelski was van 1981, toen hij de staat van beleg afkondigde om het vrije vakverbond Solidariteit de mond te snoeren, tot 1989, toen in Polen net als elders in Oost-Europa een eind kwam aan de communistische heerschappij, leider van Polen. In verband met de slechte gezondheid van Jaruzelski zal de rechtbank de zittingen waarschijnlijk tot drie à vier uur per dag beperken. De verdedigers zullen mogelijk enkele honderden getuigen oproepen, waardoor het proces meer dan een jaar zou kunnen duren.

.

Nu in het nieuws