Moskou niet overtuigd van nut raketschild

Een Amerikaanse delegatie die vorige week in Moskou was heeft Russische functionarissen niet kunnen overtuigen van het nut van een verdedigingssysteem tegen raketten, heeft presidentieel adviseur en voormalig minister van defensie Igor Sergejev gisteren gezegd.

"Wij hebben geen samenhangende argumenten gehoord ten gunste van het plan van Washington om een nationaal raketverdedigingssysteem te plaatsen", zei Sergejev. Het systeem is volgens Rusland in strijd met het in 1972 gesloten ABM-verdrag, dat door Moskou als een hoeksteen van zijn veiligheidsbeleid wordt beschouwd, maar door de Amerikaanse president George Bush als een achterhaald overblijfsel van de Koude Oorlog is betiteld.

Het Amerikaanse argument dat het systeem alleen bedoeld is om de dreiging van zogenaamde 'schurkenstaten' te pareren is volgens Sergejev "niet overtuigend". Zulke staten beschikken slechts over verouderde technologie als Scud-raketten, waarmee het onmogelijk zou zijn om een intercontinentale raket te bouwen die Amerikaans grondgebied zou kunnen bedreigen.

Nu in het nieuws