Levensverwachting Noord-Korea daalt fors door natuurrampen

Print
De levensverwachting van de Noord-Koreanen is aanzienlijk gedaald als gevolg van de natuurrampen die het land de afgelopen jaren hebben getroffen. Dit staat in een Noord-Koreaans regeringsrapport dat waarschijnlijk vandaag zal worden gepresenteerd op een vergadering van Oost-Aziatische ministers over welzijn van kinderen. De bijeenkomst begon gisteren in de Chinese hoofdstad Peking.
De levensverwachting van de Noord-koreanen daalde van 73,2 jaar in 1993 naar slechts 66,8 jaar in 1999, zo meldde het Japanse persbureau Kyodo. Omdat het stalinistische Noord-Korea zelden officiële statistieken over sociale kwesties openbaart, maakt de publicatie van dit rapport duidelijk hoe erstig de situatie in Noord-Korea is.
Sterfte onder kinderen is ook flink toegenomen. In 1993 was de sterfte van kinderen onder de vijf 27 per duizend. In 1999 was dat cijfer bijna verdubbeld tot 48 per duizend. Het geboortecijfer zakte in: van 2,2 procent naar 2,0 procent.
Een lid van de Noord-Koreaanse delegatie noemde de toestand in zijn land "zeer ernstig". Hij weet de verslechtering van de gezondheidstoestand van de Noord-Koreanen aan "natuurrampen en andere factoren". Waarnemers menen dat een groot deel van het onvermogen van de autoriteiten om adequaat op de natuurrampen te reageren te wijten is aan het rigide politieke systeem en de planeconomie.

.

Nu in het nieuws