Rode Kruis evacueert Albanezen uit Noord-Macedonië

Afgevaardigden van het Rode Kruis hebben gisteren tientallen etnisch-Albanese burgers geëvacueerd uit enkele belegerde dorpen in het noorden van Macedonië.

APNED

De vrouwen, baby's en bejaarde mannen, die dagen in de kelders van hun huizen hadden geschuild voor bombardementen, werden in veiligheid gebracht tijdens een korte gevechtspauze die hulpverleners hadden gearrangeerd. Hoewel de Macedonische regering suggereerde dat de mensen door gewapende rebellen als menselijk schild werden gebruikt om het leger van aanvallen te weerhouden, verklaarden velen helemaal niet tegen hun wil te zijn vastgehouden. "Er zijn geen terroristen, alleen onze broeders die onze huizen in het oog houden", zei Indira Basha (31), die in het dorp Lojane op familiebezoek was toen de bombardementen 3 mei begonnen.

Voor de honderden mensen die nog in de bergen bij Slupcane, Vaksince en Orizare vastzitten heeft het Rode Kruis medicamenten en hygiënische producten afgeleverd. De hulpverleners bezochten ook een soldaat en twee burgers die door de opstandelingen gevangen worden gehouden.

Nu in het nieuws