Rookontwikkeling in kerncentrale van Tihange

In de kerncentrale van Tihange ging deze ochtend rond twee uur het brandalarm af. Oorzaak was een defect in een ventilator. Er was heel wat rookontwikkeling maar er werden geen vlammen opgemerkt.

De brandweer van Hoei kwam snel ter plaatse en zoog de rook uit het gebouw weg. Rond vier uur was de situatie weer volledig genormaliseerd.

Het defect in de ventilator werd door de onderhoudsverantwoordelijke al eind april gesignaleerd. Dat zeggen de autoriteiten van Hoei.

Volgens Anne-Marie Lizin, de burgemeester van Hoei, is "de lichtzinnigheid waarmee Electrabel zijn materiaal en personeel behandelt, onverantwoord". De burgemeester zei daarom premier Guy Verhofstadt te zullen verzoeken alle interne rapporten van de centrale op te vragen.

"Op het ogenblik dat de brandweer van Hoei ter plaatse aankwam, 3 minuten na de meldig, was de brandweerploeg van de centrale zelf haast vergiftigd. Die situatie verontrust ons enorm", aldus Lizin. "Vooral omdat we weten dat Electrabel 30 procent wil besparen op de kosten van de kerncentrale".

De werknemers van Electrabel voerden al actie tegen het reductieplan voor het personeel, waaronder het veiligheidspersoneel. "Dit ongeluk illustreert dat de acties gerechtvaardigd zijn", aldus de burgemeester van Hoei.

Electrabel van haar kant gaf te kennen dat het niet om een zwaar incident ging. Philippe Massart, de woordvoerder van Electrabel spreekt zelfs van een "mediashow". "Men zal het slechts erg vinden, wanneer het echt dramatisch is", zo zegt Lizin.

Nu in het nieuws