Zeilen - Oceaanrace: Belgacom rukt op

Print
BRUSSEL - De trimaran Belgacom moest zich maandag een weg banen naar de kop van de Mondial Assistance Challenge oceaanrace van Cherbourg naar Taragona en werd daarbij geholpen door de kinderziekten waaraan de concurrenten leiden. Zo keerde de Banque Populaire al terug naar haar thuishaven Port La Fort voor herstellingen en kreeg ook Le Trinitaine grote problemen te verduren. Schipper Marc Guillemot wist niet hoe hij het euvel zou oplossen maar had genoeg koelbloedigheid om assistentie van buitenaf te weigeren. Anders zou hem dat diskwalificatie opleveren. "Een deel van de stuurboord drijver is ingeklapt door de druk van een golf. De ware toedracht weet ik echter niet" benadrukte de schipper. De bemanning maakte een noodherstelling.
BR>
Ondanks een minder gunstige start laat het Belgacom Sailing Team zien wat het in haar mars heeft. Jean Luc Nélias met vanzelfsprekend Sebastien Godefroid werkten zich maandag tot op de vierde plaats, niet ver van de Foncia en de Groupama.

Na de vergissing van bij de start, waarbij de Belgacomploeg een boei aan de verkeerde kant rondde en vooral het onzalige contact met een onbekend drijvend object, wat hen een steekzwaard kostte in de nacht van zondag op maandag, komt de trimaran behoorlijk dicht bij het doel: terug de leiding nemen. Een stevige tegenwind is in hun voordeel.

In de rangschikking ligt het schip vierde, op enkele mijlen van de Foncia met Alain Gautier, de Britse Ellen Mc Arthur en de Groupama met Frank Cammas. De Bayer, gestuurd door Yvan Borgnon, houdt een meer zuidelijker koers, wat voorlopig een eerste plaats oplevert.

De stand maandagavond:
1. Bayer (Yvan Bourgnon) op 2076 zeemijl van de finish
2. Foncia (Alain Gautier) op 2116
3. Groupama (Franck Cammas) op 2117
4. BELGACOM (Jean-Luc Nélias) op 2147
5. La Trinitaine (Marc Guillemot) op 2172
6. Gitana (Thierry Duprey) op 2329
7. Banque Populaire (Lalou Roucayrol) keerde terug naar Port-La-Fort

.

Nu in het nieuws