Excuses Sauwens volstaan niet meer

Print
Uren werd dinsdagavond gepalaverd en gespeculeerd over het lot van Johan Sauwens. Kon, mocht hij minister blijven in de Vlaamse regering? Het antwoord was 's avonds laat nog niet gekend. Zowel de top van de VU als de fractie, verdedigde de Limburger hartstochtelijk. Maandag ontsnapte hij er nog aan door de mediastorm rond de nieuwe prins(es). Maar dinsdag barstte een politieke crisis los rond Johan Sauwens. Aanleiding was zijn aanwezigheid, zaterdag in Antwerpen, op een bijeenkomst van het Sint-Maartensfonds waar ook ex-SS'ers werden opgemerkt.
BR> Zowel SP en Agalev namen geen vrede met de achteraf excuses van Sauwens. Zij eisten méér afstand van het Sint-Maartensfonds dan een verklaring over een 'inschattingsfout'. Beide meerderheidspartijen, daarin gevolgd door de VLD, kondigden zware kritiek én interpellaties aan, vandaag in het Vlaams Parlement.
Om 17 u. kwam de top van de Vlaamse regering met alle partijvoorzitters en fractieleiders samen op het kabinet van Patrick Dewael. De uren van Sauwens, die eenzaam op zijn kabinet de gebeurtenissen afwachtte, leken geteld. Maar de Volksunie verdedigde bij monde van voorzitter Fons Borginon en Bert Anciaux haar minister sterk. In een zeldzame bui van eendracht dreigden zij allemaal met opstappen. Waardoor paars-groen haar Vlaamse meerderheid zou verliezen. Ook Hugo Schiltz sprak van een ongeoorloofde heksenjacht. En Paul Van Grembergen eiste voor Sauwens het recht op zich te kunnen verdedigen in het parlement. Bert Anciaux probeerde zijn vrienden uit de andere meerderheidspartijen ervan te overtuigen geen overdreven sancties te eisen.
Nu in het nieuws