Moderne versie van traditionele Zweedse husmanskost

Als we aan de Zweedse keuken denken, dan denken we aan de gerookte zalm, de vleesballetjes en de bosbessentaart van Ikea, aan gemarineerde haringen en

knäckebrot

. Christer Elving van het restaurant Absoluut Zweeds maakt zijn eigen versie van deze vrij traditionele keuken.

BR> De Zweedse basiskeuken is vooral stevig en heeft het vullen van de maag als primaire bedoeling. Dit is een keuken die gegroeid is uit het gebrek aan efficiënte transportmogelijkheden en lange, strenge winters. "Marineren, inmaken, roken en drogen waren voor de Zweden noodzakelijke bewerkingen om ook in de winter iets te eten te hebben", legt Christer Elving uit.

"Een van de typische voorbeelden is de

lutfisk

, een aan de stok gedroogde kabeljauw die voor de bereiding 24 uur moet worden geweekt, daarna afgekookt en geserveerd met bechamelsaus en aardappelpuree. Het is een van de traditionele bereidingen voor de kersttafel."

Ook andere conserverende methodes worden nog altijd gebruikt, zoals het roken van haring, zalm, paling, forel en rendiervlees, een Lapse specialiteit. Of het marineren van haring of gravlax, rauwe zalm gemarineerd met grof zout en dille, al dan niet met mosterd en cognac.

Restjes

Christer Elving komt uit de Zweedse stad Westrose die vooral bekend is voor de teelt van komkommers. "Die komkommers werden ingelegd in azijn om tijdens de winter te serveren. Als kind herinner ik me nog gerechten zoals gehakt in koolblad, te vergelijken met de Griekse dolmades, de overbekende

kötbullar

, de vleesballetjes met bosbessenflan die mensen hier vooral van Ikea kennen en lamsbout. Van die bout werd het been uitgehaald, het vlees werd gevuld met dilletakjes, vervolgens opgebonden en gedurende anderhalf uur afgekookt in een bouillon van knolsleder, prei, citroen en wortel. De bouillon werd tot slot ingekookt en lichtjes aangelengd met een mengsel van azijn en suiker. Het vlees werd in schijfjes gesneden en geserveerd met room, gekookte aardappelen en groenten. Als ontbijt aten we rijstpap met melk en Zweedse siroop. Onze fast food waren kleine gerookte baarsjes die in aluminiumfolie werden geserveerd en zo uit het vuistje werden gegeten."

De gerechten die Christer op zijn kaart heeft staan, kan je onderbrengen onder de noemer

husmanskost

. Streekgerechten van oude origine, die door vele generaties huisvrouwen op punt werden gezet. Voor het Antwerpse publiek verwerkt Christer ze in moderne versies. Dat doet hij niet voor het Vitaya-programma

Chefs à la Julien

. Daarvoor maakt hij onder meer

Janssons Frestelse

, letterlijk 'de verzoeking van Jansson', een traditionele ovenschotel van aardappel, ui en ansjovis die kan worden opgediend als voorgerecht of hoofdgerecht. En ook deze

blabärstarta

, een traditionele taart van blauwe bessen met vanillesaus.

Absoluut Zweeds, Marnixplaats 14, Antwerpen. Info: 03-233.28.43. De keuken van Christer Elving komt uitgebreid aan bod van maandag 30 tot maandag 7 mei in het programma Chefs... à la Julien op Vitaya. Het programma wordt dagelijks verscheidene keren herhaald. Frequenties Vitaya in provincie Antwerpen: Electrabel, Iveka, Iverlek (154,25), Imea, Interteve, Telekempo en Tevelo (294, 25), Integan (535,25), Vem (536,25) en Vem-Kempen (335,25).

Nu in het nieuws