Algemeen: Tiriac lobbyt in Balkan voor IOC-zetel

BOEKAREST -

Ion Tiriac is een lobby gestart in de Balkan-landen voor een zetel in het Internationaal Olympisch Comité. De Roemeen wil in juli in Moskou worden gekozen. De voormalige tennisspeler en -coach schermt met de 26 medailles, waarbij elf gouden, die Roemenië heeft gewonnen tijdens de Olympische Spelen in Sydney.

BR>

"De prestaties van Roemenië geeft ons de leidende positie in de Balkan regio", zei Tiriac in het weekeinde tijdens een bijeenkomst met de NOC's van Albanië, Bulgarije, Griekenland, Joegoslavië, Macedonië, Moldavië en Turkije in Boekarest. "Het is slim en productief voor de landen van de Balkan een front naar het IOC te vormen. De Balkanlanden hebben meer macht nodig, hun stemmen dienen te worden gehoord."

Tiriac trad vorig jaar september af als voorzitter van het Roemeense olympisch comité nadat de turnster Andrea Raducan de gouden medaille op de meerkamp was ontnomen wegens doping (pseudo-ephedrine). De ploegarts had met het middel een opkomende verkoudheid bestreden. Tiriac was woedend maar keerde enkele maanden later terug op zijn post en wil nu doorstoten naar het hoge gremium van het IOC.

Het wordt zijn tweede poging. Vorig jaar maakte de Ethische Commissie van het IOC ernstig bezwaar omdat zijn managementactiviteiten niet pasten bij een olympische job. Tiriac is nog steeds actief in de sportcommercie. De Roemeense krant Gazeta Sporturilor maakte melding van een aan Tiriac gelieerd bedrijf dat alle olympisch kampioenen van Roemenië een auto zou schenken als ze de publiciteitsrechten voor een jaar zouden weggeven. Gabriela Szabo, olympisch kampioene 5000 meter, weigerde te tekenen.

Nu in het nieuws