Wedstrijdverloop Amstel Gold Race

Print
Wedstrijdverloop Amstel Gold Race:
BR> 190 renners komen aan de start van de 36ste Amstel Gold Race.

Aan km 22 ontsnapt een groep van 21 renners met ondermeer Kristof Trouvé, Geert Omloop, Servais Knaven, Paolo Bettini, Roberto Petito, Jeroen Blijlevens, Karsten Kroon en Jan Boven. Achter hen valt het peloton in waaiers uit elkaar.

Aan km 46 komt een eerste waaier bij de koplopers, aan km 55 komt alles samen.

Aan km 63 krijgen we een kopgroep van twaalf met Matthias Kessler (Telekom), Karsten Kroon (Rabobank), Andrei Tchmil, Glenn D'Hollander en Jeroen Blijlevens (Lotto-Adecco), Paolo Bettini en Luca Paolini (Mapei-Quick Step), Fred Rodriguez (Domo-Farm Frites), George Hincapie en José Luis Ribiera (US Postal) en Gian Matteo Ortenzi (Mercatone Uno).

Roberto Lochowski en Michele Bartoli proberen naar de leiders te fietsen, maar slagen daar niet in. Roberto Petito (Fassa Bortolo) heeft meer succes en sluit aan na 66 km wedstrijd.
De 13 koplopers gaan naar maximale voorsprong van 7'30".

Aan km 118 komt Bettini ten val. Hij wordt met een kwetsuur aan de bovenbil overgebracht naar een ziekenhuis.

Aan km 155 verdwijnt Toni Tauler vooraan, zodat elf renners overblijven. De voorsprong is onder impuls van Rabobank teruggebracht naar 5'50". Erik Zabel krijgt een lekke band en verdwijnt uit de achtervolgende groep.

Achteraan blijft Rabobank rijden en de voorsprong is aan km 180 gedaald tot 2'50". Bij de tweede beklimming van de Cauberg lossen D'Hollander, Blijlevens en Rubiera vooraan. Aan km 201 verdwijnen vooraan ook Kroon, Ortenzi en Rodriguez. Vijf leiders behouden een voorsprong van 0'50".

Aan km 211 worden de vijf ingelopen door een peloton van dertig renners.

Enkele kilometers verder demarreert Lance Armstrong. Hij krijgt de Italiaan Eddy Mazzoleni bij zich. Samen nemen ze 0'25" voorsprong. Erik Dekker gaat alleen in de achtervolging. Dekker nadert op de twee leiders en er vormt zich een groepje in achtervolging met Michele Bartoli, Michael Boogerd, Marc Lotz, Peter Van Petegem, Johan Museeuw en Andrei Tchmil, maar die mist een bocht en moet opnieuw met het peloton mee. De vijf achtervolgers tellen een achterstand van 0'45" als Dekker bij Armstrong en Mazzoleni aansluit.

Op de Keutenberg (km 230) lost Mazzoleni vooraan. De vijf achtervolgers volgen op een minuut. De twee leiders beginnen aan de laatste beklimming van de Cauberg (km 242) met een voorsprong van 0'35" op Mazzoleni. De achtervolgers die vervoegd zijn door Chris Peers, Serge Baguet, Marcus Zberg en Davide Rebellin volgen op 1'30".

Armstrong probeert zich op de Cauberg van Dekker te ontdoen, maar die blijft volgen. Bij de achtervolgers moeten Lotz en Bartoli lossen, maar de Italiaan kan terugkomen. De achterstand bedraagt 1'20" en Van Petegem krijgt een lekke band maar komt terug. De acht lopen Mazzoleni in. In de slotkilometers daalt de voorsprong van de twee leiders tot onder de minuut, maar Armstrong en Dekker blijven voorop.

De twee surplacen in de slotkilometer en Dekker moet de spurt van op kop beginnen, maar wint wel. Baguet wordt afgescheiden derde.

Uitslag:
1. Erik Dekker (Ned/Rabobank)
2. Lance Armstrong (VSt)
3. Serge Baguet
4. Marcus Zberg
5. Johan Museeuw
6. Peter Van Petegem

Nu in het nieuws