Mini-Costa neemt aarzelende start

Print
De onderhandelaars van de mini-Costa zijn sinds zaterdagmiddag opnieuw bijeen om een akkoord te vinden over de hervorming van de Brusselse instellingen. Naast de uitvoering van het Brussels regeerakkoord, zijn de werkzaamheden van de mini-Costa ook bepalend voor de noodzakelijke steun van de VU aan de Lambermontwetten.
Na een klein uurtje zaten de taalgroepen reeds apart nadat de Vlamingen bij hun eis bleven om de agenda van de gesprekken uit te breiden tot de gegarandeerde vertegenwoordiging op gemeentelijk vlak. De Franstaligen beraden zich nu over hun tegeneis.

Om 17.45 uur verliet Rufin Grijp (SP) het Brussels parlement. Hij zei ontgoocheld te zijn en verwachtte niet dat er zaterdag nog verder onderhandeld zou worden. Adelheid Byttebier (Agalev), die samen met Grijp in de Sp!aga-coalitie zit, verklaarde even later dat er nog steeds verder vergaderd wordt per taalgroep. Net voor de plenaire zitting zou moeten hervatten, verliet ook de CVP-delegatie het gebouw. "Er vinden bilaterale gesprekken plaats, maar intussen zijn de onderhandelingen opgeschort. Wij blijven evenwel stand-by", verklaarden minister Jos Chabert en Brusselse parlementslid Walter Vandenbossche.
Nu in het nieuws