"Hitler grensgeval tussen genialiteit en krankzinnigheid"

Print
Adolf Hitler was "een grensgeval tussen genialiteit en krankzinnigheid". Dat heeft Hitlers arts voor de Tweede Wereldoorlog tegen een Amerikaanse informant gezegd. Ook voorspelde hij dat Hitler zou kunnen uitgroeien tot "de krankzinnigste misdadiger die ooit heeft bestaan". Dit staat in een document van de Amerikaanse inlichtingendienst, de CIA.
Het document is afkomstig uit een 10.000 pagina's tellend CIA-dossier waarvan de geheimhouding vrijdag is opgeheven. De hierboven aangehaalde uitspraken werden naar verluidt gedaan door de Duitse chirurg Ferdinand Sauerbruch en werden op 7 december 1994 genoteerd door Ron Carroll, een medewerker van het Bureau van Strategische Diensten, de voorloper van de CIA. Sauerbruch zou zijn uitspraken in januari 1937 op en feestje hebben gedaan tegenover ene Hans Bie. Carroll merkt wel op dat de betrouwbaarheid van informant Bie niet zeker is.
"Sauerbruch verklaarde dat hij na Hitler vele jaren nauwkeurig te hebben geobserveerd had geconcludeerd dat de nazi-leider een grensgeval tussen genialiteit en krankzinnigheid was en dat in de nabije toekomst bepaald zou worden of Hitlers geestestgesteldheid zou doorslaan naar het laatstgenoemde", schrijft Carroll. "Sauerbruch vervolgde dat als dat laatste zou gebeuren, Hitler de krankzinnigste misdadiger zou worden die ooit heeft bestaan."
Toen Bie hem in april opnieuw ontmoette zei Sauerbruch dat Hitler in zijn ogen inmiddels krankzinnig was geworden en dat het ontslag van de gematigde leden van zijn regering hiervan het eerste teken vormde, zo staat in de memo van Carroll.
Behalve documenten over Hitler bevat het dossier documenten over 19 andere belangrijke nazi's, onder wie Gestapo-baas Heinrich Müller en de arts Josef Mengele.
Nu in het nieuws