Nog een seizoen en OS voor ijshockeyer Lemieux

Mario Lemieux knoopt er nog een ijshockeyseizoen aan vast. De 35-jarige superstar, eigenaar en speler van de Pittsburgh Penquins, wil met Canada naar het olympisch toernooi in Salt Lake City.

Lemieux nam in april 1997 na 745 wedstrijden met 613 doelpunten en 881 assists afscheid van het profijshockey. Na 13 jaren was hij uitgekeken op de NHL. Hij had in die jaren de ziekte van Hodgkin, een kwaadaardig kanker, overwonnen en was twee keer geopereerd aan de rug.

"Dit is de mooiste sport die er is", zei de megaster, "maar in de NHL wordt geen ijshockey meer gespeeld maar american football op schaatsen."

In december 2000 keerde hij na 44 maanden terug op het ijs. Twaalf maanden daarvoor was hij voor 35 procent eigenaar geworden van zijn club. In één jaar boog hij het verlies van 16 miljoen dollar om in een bescheiden winst van 47.000 dollar.

Zijn rentree op het ijs ontketende een stormloop op de kassa's. Binnen een week werden 50.000 toegangskaartjes verkocht waardoor de Mellon Arena (16.958) in Pittsburgh voor de resterende dertig thuiswedstrijden van het seizoen was uitverkocht. Lemieux, alias "the best", stelde niet teleur. In 16 wedstrijden scoorde hij 16 keer en gaf hij 16 assists. Hij werd direct gekozen in het All Star Team. Met de Penquins maakt hij kans op de Stanley Cup die hij in 1991 en '92 eerder veroverde.

"Ik ben weer kerngezond", zei hij zaterdag in Denver, een dag voor de All Starwedstrijd. "Nog niet in de conditie van vier, vijf jaar geleden maar dat is een kwestie van tijd." Het olympisch toernooi in Salt Lake City ziet hij als een uitdaging. "Daar wil ik graag spelen voor Canada. Als teammanager Wayne Gretzky me wil hebben, ben ik er bij."

Nu in het nieuws