Kunstwerken uit interbellum herleven in Mechelen

De Mechelse galerij Hof van Beieren wijdt een interessante tentoonstelling aan de Mechelse kunstscène van tussen de twee wereldoorlogen. De verscheidenheid van de werken is groot, met onder meer beelden van Rik Honsia of werk van Alfred Ost.

brousseeuw

BR> Mechelenkenner Marcel Kocken spreekt van twee generaties van Mechelse kunstenaars uit die periode. "Jonge kunstenaars uit de jaren '20 vormden de eerste groep. Daartoe behoorden onder meer Prosper De Troyer en Alfred Ost. In die tijd ontstond er ook een soort van Mechelse School van Expressionisten rond Gustaaf Van de Woestijne, die toen directeur van de academie was. Tot de tweede generatie behoorde onder meer Gustaaf De Bruyn."

De 88-jarige Rik Honsia was de enige kunstenaar die op de opening van de tentoonstelling present was. Van hem is er een heel reeks beeldjes te bewonderen: een klein aantal in brons, maar de meeste in terracotta. Hij beeldt bij voorkeur de mens uit terwijl die aan het werk is. "Bij elk beeld kan ik een verhaaltje vertellen", zegt de kunstenaar.

Een merkwaardig werk op de tentoonstelling is bovendien een

Christus koning

van de hand van Alfred Ost. Het gaat om een tekening in Oost-Indische inkt. De Christus-figuur én de achtergrond werden opgebouwd aan de hand van minuscule nerveuze krulletjes en hoekjes.

Expo over Mechelse kunstscène tijdens interbellum in Galerij Hof van Beieren aan de Frederik De Merodestraat 21-23, van woensdag tot zondag telkens van 11 tot 18u. Nog tot 4 maart.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio