Genk na 120 minuten niet voorbij tweedeklasser Cercle Brugge

Print
GENK - RC Genk moest en zou zich dus plaatsen voor de halve finales van de beker van België. Kon en mocht niet anders. En de voetbalgoden leken Racing goed gezind. Daerden kopte al raak na goed een kwartier en Sonck verdubbelde de score vijf minuutjes later. Maar Cercle-spits Sanda, ex-Udinese, zorgde al snel voor de aansluitingstreffer én de gelijkmaker. Op slag van rust duwde verdediger Bernard de verdiende derde Brugse treffer op het scorebord. Maar net na de pauze kon Skoko de blamage voorkomen. In de verlengingen bracht Sonck Genk met zijn tweede treffer op voorsprong, maar Nierynck zette Cercle weer langszij. Replay dus en daar had echt niemand in Genk op gerekend.
BR>
Nooit eerder troffen Racing en Cercle mekaar in de beker van België. Beide clubs hebben nochtans een rijk cupverleden. Cercle Brugge mocht de beker in 1927 (winst tegen Tubantia) en 1986 (winst tegen Beveren na strafschoppen) mee naar West-Vlaanderen nemen. Vier seizoenen geleden stond de huidige tweedeklasser zelfs nog in de finale op de Heizel, maar verloor het van stadsgenoot Club Brugge (2-1). De Genk-spelers staken de cup in 1998 en 2000 boven het hoofd.

Cercle Brugge had woensdag dan ook niets te verliezen. Alles mocht, niks moest. En zo voetbalden de West-Vlamingen ook. Complexloos. Lommel had dinsdag al het goede voorbeeld gegeven... voor reeksgenoot Cercle.

Fluitconcert
Genk nam de eerste 25 minuten voor haar rekening met doelpunten van Daerden en Sonck. Maar Cercle nam de wedstrijd vervolgens zonder enige moeite in handen. Met libero Mohammed Kanu en de Kameroense spits Sanda Sanda (twee goals) in een hoofdrol. Eens te meer bleek dat Genk, dat wel vocht voor elke meter, niet kan terugvallen op een systeem. Een 2-0 voorsprong in het - ooit oninneembare - Fenix-stadion uit handen geven tegen een tweedeklasser is onvergeeflijk. En zo oordeelde de Genkse aanhang ook. Nadat Frank Bernard voor de verdiende Brugse voorsprong had gezorgd, zocht Racing onder een striemend fluitconcert de kleedkamer op. Maar Josip Skoko deed dat vlak na rust verstommen. Mooie aanname van de bedrijvige Sonck die doorstak tot bij de Australiër: 3-3.

Tweede klasse
Toch zette de gelijkmaker van Skoko niet aan tot meer Genkse druk. Integendeel. De bekerwinnaar liet Cercle weer op adem komen. Racing zorgde voor te weinig gevaar over de flanken, waar Reini en Daerden zelden of nooit de achterlijn haalden. Skoko en Kaku kwamen nog dicht bij de winnende treffer, maar overwicht veroverde Genk niet. De neutrale toeschouwer had zelfs reden genoeg om zich af te vragen welke van beide ploegen in tweede klasse voetbalde. Zoals Racing woensdag aanmodderde, hoort het daar trouwens thuis. Ofwel moet Cercle dringend naar eerste.

Replay
Ook in de verlengingen kreeg Genk nauwelijks voet aan de grond. Toch kopte Wesley Sonck een hoekschop van Skoko stevig voorbij Cercle-doelman Sengier. Kwalificatie binnen, leek het, maar dat was zonder Johnny Nierynck gerekend die de 4-4 van dichtbij voorbij Brockie knalde. Genk moet nu een datum afspreken met Cercle voor de replay. Vóór einde maart wel te verstaan, want dan staan de halve finales op het programma.

Racing Genk - Cercle Brugge 4 - 4 (na verlengingen)
17' Een vrije trap van Thijs wordt via de Cercle-muur in hoekschop verwerkt.
17' Josip Skoko benut de stilstaande fase om de inlopende Koen Daerden te laten scoren (1-0).
22' Knappe collectieve aanval van de thuisploeg met Van Geem en Reini als aangevers. Sonck rondt af met het hoofd (2-0).
24' Cercle wurmt zich terug in de wedstrijd. Bij een hoekschop trekt Sanda aan het langste eind(2-1).
31' Wesley Sonck legt de bal knap terug voor de voeten van Skoko, die pal op doelman Sengier mikt.
33' Sonck krijgt applaus voor een halve omhaal.
34' Sanda draait weg van een Genkse verdediger. Brockhauser krijgt het zwakke schot van Sanda niet onder controle (2-2).
41' Brockhauser houdt Camara van een derde treffer. Roumani haalt in de daaropvolgende fase uit met een wilde tackle, die niet bestraft wordt.
45' De Genkse defensie stuntelt. In het gewriemel duwt Bernard de bal over de lijn (2-3).
51' Sonck kopt van dichtbij op doelman Sengier.
52' Josip Skoko blijft kalm en brengt de stand terug in evenwicht (3-3).
91' In de eerste verlenging poeiert Sonck op de paal.
98' Een perfecte hoekschop van Skoko wordt door Sonck binnengevlogen(4-3).
110' Nierynck komt als een duiveltje uit een doosje Genk nog maar eens plagen (4-4).
Scheidsrechter: Vermeirsch. Toeschouwers: 10.140.
RACING GENK: Brockhauser - Van Geem (82' Teelen), Delbroek, Roumani - Reini, Kaku, Thijs, Skoko, Daerden (110' Van der Elst)- Sonck, Paas (46' Origi).
CERCLE BRUGGE: Sengier, Bernard, Kanu, Viane, Vanrobays, Dekeyser (105' Landuyt), Camara, Richards, Nierynck, Sanda, Avonture (46' Siljanoski, 118' Makhloufi).
Doelpunten: 17' Daerden 1-0, 22' Sonck 2-0, 24' Sanda 2-1, 34' Sanda 2-2, 45' Bernard 2-3, 52' Skoko 3-3, 98' Sonck 4-3, 110' Nierynck.
Gele kaarten: Dekeyser(fout), Skoko(fout), Delbroek(overtreding), Sonck(handspel), Siljanoski(spelbederf), Nierynck, Landuyt.

.

Nu in het nieuws