GBA hakt Anderlecht in de pan

ANTWERPEN -

Germinal Beerschot is op weg naar de Heizel. Met drie spectaculaire goals schakelde het Anderlecht uit in de kwartfinales van de beker: een stunt van formaat. Door deze zege neemt de ploeg plaats naast Manchester United, Dynamo Kiev en Real Madrid: de enige clubs die er dit seizoen in slaagden Anderlecht te kloppen. Terwijl de Brusselaars de hoop op de dubbel mogen opbergen, mogen ze in Antwerpen beginnen dromen van de Belgische beker.

BR>

Tweeëntwintig jaar is het geleden dat het Kiel nog eens op een halve finale in de Belgische beker werd getrakteerd. Destijds werd Lokeren in de kwartfinale uitgeschakeld, waarna het Beerschot van Tomaszewski en Lozano onverstoorbaar afstoomde op de tweede bekerzege in de clubgeschiedenis. Ook toen moesten de Antwerpenaars afrekenen met Anderlecht, zij het in de halve finale. In een afgeladen vol Kiel leek de sfeer van die grote dagen woensdag even te herleven. Antwerpen had zijn gebruikelijke scepticisme thuis gelaten en was massaal uitgerukt naar het Olympisch Stadion om Germinal Beerschot te zien stunten. Terecht: meer dan ooit kreeg het waar voor zijn geld.

Van bij het eerst fluitsignaal werd er aan een schrikbarend hoog tempo gevoetbald. Anderlecht had licht veldoverwicht, Germinal Beerschot zocht de snelle tegenaanval.Het resultaat was een evenwichtige eerste helft waarin de beste kansen aanvankelijk voor Anderlecht waren. Onder impuls van een vinnige Stoica sneden de Brusselaars enkele keren gevaarlijk door het centrum, maar zowel Koller als Basseggio botsten op een ijzersterke Luciano. Aan de andere kant werd vooral naar de beweeglijke Degryse gezocht, maar te vaak strandden de offensieve intenties op de buitenspelval, perfect gehanteerd door De Boeck en Doll. Tot het dan toch een keer lukte. Luciano had eerder een kopbal van Crasson op magistrale wijze gepareerd, toen Mutavdzic zijn schot op de paal zag belanden. Gelukkig stond Dagano klaar. Waar hij eerder dit seizoen al te vaak in faalde, deed hij nu wel: scoren. Eén-nul.

Toen al werd stilaan duidelijk dat Anderlecht de hoop op een halve finale-plaats - de laatste dateert alweer van 1997 - wel eens zou mogen opbergen. Volstond het kleurloze maar secure spel vorige week nog om AA Gent uit te schakelen, tegen Germinal Beerschot was duidelijk meer nodig. Op het zware veld misten de Brusselaars evenwel dat tikje surplus aan schwung, snedigheid en gedrevenheid waarmee het eerder dit seizoen Europa verbaasde. De Antwerpse goal bracht Radzinski en co zelfs even van slag. De eigen aanvallen werden nu keer op keer opgevangen door de feilloos georganiseerde defensie van Beloufa en Dhont en het gevaar kwam plots vooral van Germinal Beerschot. Van de Weyer en Dagano verzuimden evenwel om de score nog voor de rust te verdubbelen.

Ook na rust bleef de gevreesde Brusselse stormloop uit. Anderlecht drukte wel, maar ook nu was de beste kans aanvankelijk voor Germinal Beerschot. Degryse liet de twee-nul liggen. Wat restte was een ware cupmatch. Anderlecht deed wat het kon en als het via een creatieve ingeving dan toch eens in de buurt van het doel kwam, stond Luciano steeds in de weg. Intussen speculeerde Germinal Beerschot op die ene dodelijke counter. En die kwam er. Mutavdzic glipte door de buitenspelval en schoot onhoudbaar binnen. En nog was de stunt niet voltrokken. In de slotfase trapte Dagano zowaar de onverhoopte drie-nul op het bord.

Het Kiel kon zijn pret niet op. Meteen kon het feest worden ingezet. Germinal Beerschot speelt over twee maanden de halve finales van de Beker van België en dat werd gevierd. Nu de toppers Anderlecht, Club Brugge en Standard uitgeschakeld zijn, ligt de weg naar de Heizel meer dan ooit open. Na enkele zielloze voetbalmaanden op het Kiel een opsteker van jewelste. Als de club nu ook op bestuurlijk vlak de rust kan doen terugkeren, wacht Germinal Beerschot nog een mooie lente.

GBA - Anderlecht 3 - 0

6'

Koller glipt door de buitenspelval op aangeven van Stoica, Luciano komt goed tussen.

7'

Dagano legt de bal met het hoofd panklaar voor Degryse, die naast trapt.

11'

Baseggio trapt uit stand, Luciano pakt spectaculair.

17'

Degryse kopt een voorzet door tot bij Van de Weyer, die in één tijd naast schiet.

21'

Crasson kopt hard op een hoekschop van Baseggio, maar Luciano redt met een knappe reflex.

31'

Een vrije trap van Van Zundert belandt bij Mutavdzic, die de paal viseert. Dagano trapt de rebound tegen de touwen: 1-0.

36'

Dagano brengt de bal bij Van de Weyer, maar zijn harde schot zoeft opnieuw naast.

39'

Milojevic weert een schot af van Mutavdzic, Dagano trapt in de rebound opnieuw op Milojevic. De bal belandt ten slotte bij Van de Weyer, maar weer staat zijn vizier slecht afgesteld.

40'

Een lage vrije trap van Dheedene gaat naast.

46'

Dagano lanceert Van de Weyer, wiens schot naast zoeft.

47'

Dagano legt terug tot bij Degryse, maar Crasson pareert zijn schot.

59'

Vanderhaeghe probeert het vanop afstand, Luciano pakt in twee tijden.

66'

Luciano tikt een gevaarlijke voorzet van Goor over de lat in hoekschop.

74'

Degryse zondert Mutavdzic af voor Milojevic, hij laat de Anderlecht-doelman kansloos: 2-0.

83'

Van de Weyer snoept Hasi de bal af en legt panklaar voor Dagano, hij trapt de 3-0 tegen de touwen.

Scheidsrechter:

Eric Romain. Toeschouwers: 11.000. GERMINAL BEERSCHOT: Luciano, Van Zundert (70' Karagiannis), Dhont, Beloufa (89' Sandjon), Herreman, Van de Weyer, Lendvai, Haagdoren, Mutavdzic, Degryse, Dagano (86' Severeyns). ANDERLECHT: Milojevic, Crasson (60' Van Diemen), De Boeck, Doll, Dheedene (79' Ilic), Vanderhaeghe (79' Hasi), Baseggio, Stoica, Goor, Radzinski, Koller. Doelpunten: 31' Dagano 1-0, 74' Mutavdzic 2-0, 83' Dagano 3-0. Gele kaarten: Haagdoren (fout), Doll (fout).

Nu in het nieuws