Wellens en Vannoppen k.o. door onderkoeling

Print
TABOR - "Maar neen, ge moogt die jongen geen 3 anorakken aantrekken. Ge moet hem uitkleden en iemand moet in zijn bloot lijf op hem gaan liggen. Dat is de enige manier om iemand die onderkoeld is te helpen." Terwijl Tom Vannoppen klappertandend en bibberend van kop tot teen in een warme auto zat, gaf Wiske Wellens haar directieven. Ook haar zoon Bart was even voordien totaal bevroren afgevoerd. De twee jongsten van de Belgische ploeg verlieten het WK-circuit als verkleumde hoopjes mens.
In de container die de Belgische ploeg tot kleedkamer diende, regelde Wiske Wellens de plichtplegingen. De vader van Tom Vannopen moest z'n warm onderhemdje afgeven, vader Wellens moest zelfs een stripnummer opvoeren. "Allé Wellens, trek uw lange onderbroek uit. Ge moet die jongen helpen", ordonneerde ze haar halve trouwboek. En tegen ons: "Ziet ge nu wat vriendschap betekent in het veldrijden. Wij helpen iedereen. En daar kunnen journalisten met hun negatieve artikels niks aan veranderen."
"Die van ons heeft cursussen van 't Rood Kruis gevolgd. Zij weet hoe ze zo'n dingen moet aanpakken", berustte Lucien Wellens in zijn lot.

Tom Vannoppen was de ma van zijn beste vriend dankbaar. Maar de bleke glimlach verdween snel van zijn gezicht toen hij hoorde dat hij in al zijn miserie nog naar de dopingcontrole moest. "Ik was bezig aan een steengoede wedstrijd. In elke afdaling reed ik erg voorzichtig, bij elke klim kwam ik vanzelf terug. Maar dan ben ik uitgegleden en met heel mijn lijf in het ijswater gevallen. Het was alsof ik in een diepvries viel. Ik kon niet meer sturen, ik kon niet meer remmen. Opgeven of doorgaan? Ik wist het niet meer, ik zag almaar meer renners me voorbij fietsen, ik kon met niemand mee. Al sla je me dood, ik weet niet als hoeveelste ik het einde heb gehaald."

Wellens
Zelfde verhaal bij Bart Wellens. "Ik startte goed, maar Pontoni ging net voor mij overkop. Ik gleed mee tegen de grond. Natuurlijk net in een plas vies sneeuwwater dat ijskoud was." Pontoni gaf even later op. "Dat had Bart ook moeten doen", vond z'n vader. "Van zodra je met dit weer doornat bent, krijg je grote problemen. Bart kon gewoon niet meer vooruit. Net voor de laatste ronde is hij rillend van het parcours weggereden."

Direct na zijn opgave werd de totaal onderkoelde Bart opgevangen door mensen van Spaarselect die hem warme kleren bezorgden. Maar dat hielp niet en zijn moeder was niet in de buurt om in te grijpen. Bij aankomst in hotel Pracov moest de bondsdokter hem dan ook een injectie geven om het lichaam weer op te warmen.
Nu in het nieuws