Sla zwiert de winter uit

Print
Een verfrissend slaatje in het voorjaar: het is zeker iets waar vrijwel iedereen ‘ja’ tegen zegt. Sla heeft ook in kleurtjes keuzemogelijkheden te over, want je kan zowel kiezen voor een mals slablaadje in groen dan wel eentje in rood. Een van de grote voordelen van sla is dat je er heel duidelijk aan kan zien of hij nog goed vers is. Zin gekregen? Aan de sla(g) dan maar!
Hoe was ik sla? De beste manier is de zachtste aanpak. Laat eerst een spoelbak of een grote kom met koud water vollopen. Voeg desnoods wat ijsblokjes toe, want hoe kouder het water, hoe beter. Trek de bladeren van de krop, dompel ze even onder en leg ze meteen in een ouderwets slavergiet. Laat de blaadjes niet in het water liggen. Afspoelen onder stromend water is ook niet zo goed, omdat dit de nerven kan beschadigen. Gebruik liefst een slavergiet omdat het minder agressief is dan een centrifuge. Bewaar kropsla hooguit één tot anderhalve dag in een open plastic zak in de groentebak van de koelkast. Het aanmaken en mengen van de sla doe je best op het laatste moment zelf. Het schoonmaken van de blaadjes kan wel een paar uren vooraf gebeuren, maar bewaar ze dan in een gesloten plastic doos of zak nadat je ze met wat ijskoud water hebt besprenkeld. Kropsla kan je ook stoven. Fruit hem eerst in een beetje vetstof met een geperst teentje knoflook, peper en zout. Stoof dan nog 10 minuutjes zachtjes zonder verdere toevoeging van vocht. Gestoofde sla slinkt flink, reken daarom een halve krop per persoon.

In vier kleuren
Meng voor 4 personen de blaadjes van een schoongemaakte kropsla met de blaadjes van een halve rode eikenbladsla, die van een vierde lolla bionda en een handvol blaadjes veldsla. Voeg in water geweekte rozijnen toe, twintig grof gehakte walnoten, flinterdunne plakjes Parmezaanse kaas of uitgebakken spekreepjes. Overgiet net voor het opdienen met een vinaigrette op basis van notenolie.

Met wildpaté
Maak voor vier personen een kropsla schoon en verdeel de blaadjes dakpansgewijs over vier diepe borden. Snijd 8 champignons in zeer fijne plakjes en besprenkel ze met citroensap. Schik ze naast elkaar op de krop-slablaadjes. Besprenkel de salade met een beetje notenolie, enkele druppels balsamico-azijn, peper en zout. Leg op elke salade een royale plak wildpaté en versier die met preischeutjes.

De feestelijke slaversie
Maak voor 4 personen een kropsla klaar en snijd de blaadjes zorgvuldig in smalle repen. Neem vier diepe borden en schik op elk bord vier laagjes slareepjes. Leg ieder laagje in een andere richting zodat een mooi patroon ontstaat. Pocheer 12 sint-jakobsschelpen (niet de koraal, alleen het witte gedeelte) twee minuten in een visbouillon en snijd ze dan in plakjes. Pocheer ook 16 rivierkreeftjes in dezelfde visbouillon gedurende 7 minuten en haal ze uit hun schaal. Schik plakjes sint-jakobsschelp en rivierkeeftjes op de slareepjes. Besprenkel alles met een mengsel van 3 eetlepels olie en 1 eetlepel sherry-azijn. Versier het bord met enkele reepjes sla, een ongepeld rivier-kreeftje en partjes sinaasappel of mandarijn.
Bron: LAVA en keurmerkgroenten Flandria.

.

Nu in het nieuws