Lukas Zelenka: "Naar de top mét Westerlo"

Print
WESTERLO - Ploeg van de Kempen, wij zijn de ploeg van de Kempen. Het siert de supporters van Westerlo dat ze bescheiden blijven in hun ambities. De rangschikking geeft een totaal ander beeld. Meer dan Lierse, Germinal Beerschot, Antwerp of KV Mechelen is Westel uitgegroeid tot dé club van de provincie Antwerpen.
Ondanks een knappe 5de stek in het klassement die alle perspectieven opent om via de competitie een Europees ticket af te dwingen én een halvefinaleplaats in de Belgische beker durft niemand in het geel-blauwe huishouden luidkeels verkondigen dat Westerlo volgend seizoen in de UEFA-cup zit. Toch moeten ze er in het Kuipke stilaan rekening mee houden.

Er is niet alleen de concurrentie die steken laat vallen (Charleroi en Lierse), maar ook het leuk ogende programma verschaft de komende weken veel duidelijkheid omtrent de Europese aspiraties. Volgend weekend uit naar Gent, vervolgens thuis tegen Moeskroen en 2 speeldagen later opnieuw in eigen stadion tegen Standard. Het feit dat de Kempenaars net nu hun zo gevreesde thuisreputatie weer kracht bijzetten, moet het een hart onder riem zijn in het vooruitzicht van de komst van de Henegouwers en de Luikenaars. Voor de partij tegen Genk was het immers al van 15 oktober 2000 geleden dat Westel nog eens gewonnen had in de vertrouwde omgeving (2-1 tegen La Louvière).

In de confrontatie met de bekerwinnaar was het vooral het technische vernuft van de nog altijd maar 21-jarige Tsjech Zelenka dat oogverblindend was. Zijn doelpunt was een pareltje, maar dat was ook de manier waarop hij een hoge bal achter het steunbeen dood maakte en meteen op doel knalde. In november 1999 uitgeleend door Anderlecht om verder te rijpen, moet de kleine Zelenka aan het eind van deze competitie normaliter terug naar het Vanden Stock-stadion. "Maar", laat hij er direct op volgen, "ik voel me hier uitstekend thuis bij Westerlo. Een groep waarin de familiale geborgenheid voorop staat, waar de trainer altijd kalm blijft, waar de medespelers vrienden zijn. Ik heb met het bestuur al een overeenkomst bereikt voor een verlengd verblijf; nu is het woord aan de twee clubs."

"Natuurlijk wil ik op termijn doorstoten naar een echt topteam - in België of ergens anders speelt voor mij totaal geen rol - maar dat kan ik net zo goed afdwingen via Westerlo."

Plots gooit een minzame Zelenka het over een andere boeg. "Weet je waar ik deze week heel blij om was? Dat Jan Koller de Gouden Schoen won. We hebben dat vrijdag bij hem thuis gevierd. Eerst naar de match Charleroi - Anderlecht gekeken op tv en vervolgens hebben mijn vriendin Klara, Jan's vriendin Hedvika - de twee vrouwen schieten uitstekend met elkaar op - en ik nog enkele uurtjes gekeuveld. Weet je, van zo'n eenvoudige dingen kan ik genieten."
Nu in het nieuws