Wanprestatie kaakslag voor Genkse achterban

Print
WESTERLO - Het hart van trainer Pierre Denier bloedde zaterdagavond in Westerlo. De man die vroeger altijd met opgestroopte mouwen elke tegenstander - hoe sterk ook - te lijf ging, zag hij zijn Racing Genk zich zonder de minste tegenstand liet afslachten in het Kuipke. Hebben de Genkse spelers hun laatste greintje eergevoel verloren?
Akkoord: Delbroek, Hendrikx, Van Geem, Skoko en Paas waren er om diverse redenen niet bij. Dat maakt natuurlijk een verschil. Maar op het veld stond toch nog een jonge en erg talentrijke spelersgroep. Een groep die er blijkbaar van uitgaat dat de aangeboren kwaliteiten alleen voldoende zijn om het voetbalshirt in eerste klasse te mogen aantrekken. Fout, zo bleek nog maar eens in Westerlo waar een ploeg van afdankertjes en 30-plussers Racing Genk een onvoorstelbare vernedering bezorgde. Goed, Westerlo was zaterdagavond gewoon een klasse sterker. Een ongeschreven voetbalwet wil dan dat je tenminste vechtend ten onder gaat, desnoods met het mes tussen de tanden.

Rammel
Een ongeschreven wet die de Genkse spelers blijkbaar niet meer kennen. Pierre Denier zag er achteraf behoorlijk aangeslagen uit. Een radeloze blik, net alsof hij verplicht was geweest naar een afschuwelijke horror-film te kijken. "Een totaal gebrek aan wedstrijdmentaliteit. Als je met zo'n instelling aan een match begint, vraag je gewoon om een pak rammel. Die oude spelers van Westerlo verdienen alle respect. Als je ziet wat die nog kunnen opbrengen, dan mogen mijn spelers wel eens diep beginnen na te denken. Waar zijn ze in hemelsnaam mee bezig? De hele jonge spelers wil ik nog in bescherming nemen. De anderen moeten dringend eens in de spiegel kijken. Sommigen maken het mij nu ook makkelijk. Ik zie niet in waarom ik hen de volgende weken nog zou selecteren".

Fijngemalen
Ook de Genkse bestuurstop was zwaar aangeslagen. "Een totale wanprestatie", kreunde Jos Vaessen. Iedereen heeft inderdaad het recht slecht te voetballen. Maar het gebrek aan inzet en het totaal ontbreken van de juiste mentaliteit bij een aantal Genkse spelers was de schaamte voorbij. Bij 4 van de 5 doelpunten werd de Westerlo-spelers nauwelijks iets in de weg gelegd. Een kaakslag voor de 20.000 trouwe Genkse fans die hun ploeg nauwelijks nog herkennen.

Ook de arme Pierre Denier verdient dit niet. Hij dreigt fijngemalen te worden door de ondermaatse prestaties die zijn spelers op het gras leggen. Dertien doelpunten slikken van ploegen als Aalst, Cercle Brugge en Westerlo is buiten alle proporties. De defensieve organisatie was voor de winterstop nog het sterkste punt bij Racing Genk. Ook die is nu weggevallen. Te weinig zelfdiscipline bij de spelers? Is de trainersstaf zijn greep op de groep kwijtgeraakt? Vragen die in de bestuurskamer moeten worden gesteld. De roep om met onmiddellijke ingang een nieuwe sportieve baas aan te stellen, wordt daar steeds maar luider. Maar dat wordt problematisch. Alle kandidaat-trainers waarmee totnutoe werd gepraat, liggen nog minstens tot het einde van het seizoen onder contract.
Nu in het nieuws