België als groepsleider naar Schotland

Print
BRUSSEL - De Rode Duivels reizen op 24 maart als leider in groep 6 naar Glasgow voor het cruciale duel met Schotland. Na de ruime zege tegen San Marino brengt een gelijkspel in Hampden Park hen aardig op weg naar een zesde opeenvolgende deelname aan een WK. Het wordt warm daar in Schotland.
BR>
Soms is het leven simpel. In een kwalificatieduel tegen een voetbaldwerg als San Marino is de opdracht dat evenzeer: winnen. Natuurlijk komt zo'n ploeg massaal verdedigen, maar voetballen in een veel hoger tempo volstaat meestal om alle gebreken van de tegenstander bloot te leggen.

Soms is het leven ook mooi. Met een vroeg doelpunt bijvoorbeeld, kwestie van de amateurs uit San Marino duidelijk te maken dat zij op dit niveau niets te zoeken hebben. Liet Emile Mpenza die kans al in de openingsminuut nog liggen, dan zorgden Yves Vanderhaeghe en Emile nog voor het kwartier voor een 2-0 voorsprong. In die fase van de strijd werd pijnlijk blootgelegd dat dit soort duels niet meer thuishoren in de overvolle kalender van de topvoetballers. Net als in het internationaal clubvoetbal is er ook op weg naar een EK of WK nood aan voorrondes om dit soort overbodige avonden te voorkomen. San Marino presenteerde zich niet alleen als een elftal dat voetbaltechnisch in onze vierde klasse thuishoort, Andy Selva (de enige prof, spelend bij een Italiaanse vierdeklasser) en maats bleken ook fysiek amper in staat tot meer dan een potje recreatief voetbal op zaterdagnamiddag. Fijn voor die jongens dat ze een zoveelste cap op hun palmares kunnen inschrijven, maar daar heeft niemand anders een boodschap aan.

Na die snelle 2-0 konden de Rode Duivels meteen beginnen aan de tweede opdracht van de avond: zo vaak mogelijk scoren. In het gevecht met Kroatië en Schotland voor een plaats op het WK in Japan en/of Zuid-Korea kan het doelsaldo op het einde van de kwalificatierit een belangrijke rol gaan spelen. Bij een gelijke eindstand is dat doelsaldo namelijk het eerstvolgende criterium om een winnaar aan te duiden.

Dat besef stuwde de Rode Duivels vooruit. Binnen het herkenbare 4-4-2-systeem werd vlot en snel gevoetbald. Er zat veel beweging in het elftal, de flanken werden goed gebruikt en, uiteraard, was iedereen individueel sterker dan zijn rechtstreekse tegenstander.

Er volgden nog wat kansen, maar omdat die derde goal uitbleef, dreigde halfweg de eerste periode concentratieverlies. Net op het moment dat Robert Waseige een paar keer dreigend was komen rechtstaan, zorgde Bart Goor voor een derde Belgisch doelpunt. Het bracht weer wat animo in het Koning Boudewijn-stadion, dat toch aardig was volgelopen voor de eerste WK-interland van dit jaar.

De Rode Duivels gaven die trouwe aanhang waar voor hun vrijkaart. Ook na de rust trokken Wilmots en maats met goed voetbal op zoek naar goals. En het lukte snel, alweer via Yves Vanderhaeghe, die zijn tweede treffer van de avond aantekende. Robert Waseige zag zijn kans op een belangrijke monsterscore schoon en gooide ook Bob Peeters in de strijd. Bart Goor zorgde voor 5-0, maar nog was de Belgische honger niet gestild. Baseggio, Wilmots en de ingevallen Bob Peeters met een hattrick brachten de stand op 10-0. De tegentreffer van Selva verhinderde niet dat de Rode Duivels de ruimste zege ooit boekten.

Robert Waseige mag dus terugblikken op een geslaagde avond. België zit op WK-koers en kan vol vertrouwen naar Schotland. Deze ruime zegemag dan geen enkele garantie inhouden, ze zet Schotland en Kroatië wel behoorlijk onder druk. En ja, dat was de bedoeling.

BELGIË - SAN MARINO 10 - 1
2' Mpenza wroet zich voorbij Gobbi maar schiet op de vuisten van Gasperoni.
10' Goor speelt Vanderhaeghe aan. Die trapt de bal hard in de verste hoek binnen: 1-0.
12' Wilmots zet voor vanop rechts; de bal scheert over het hoofd van Englebert; Mpenza schiet van dichtbij raak: 2-0.
14' Een afstandsschot van Baseggio wordt door Gasperoni uit doel geranseld.
25' Combinatie Wilmots-Dheedene-Goor. Die laatste trapt de bal hard voorbij Gasperoni: 3-0.
36' Goor passt naar Baseggio. Die speelt zichzelf vrij met een knappe dribbelbeweging maar trapt op de paal.
42' Een voorzet van Goor belandt op het hoofd van Wilmots. Gasperoni redt knap.
49' Mpenza baant zich een weg door de defensie van San Marino. Vanderhaeghe schiet in de kortste hoek binnen: 4-0.
58' Mpenza komt na slecht uitverdedigen van San Marino plots alleen voor doel maar trapt naast.
59' San Marino werkt slecht weg. Goor lobt de bal vanop ruim 25 meter over Gasperoni in doel: 5-0.
63' Een hoekschop van Goor wordt door Baseggio binnen gekopt: 6-0.
70' Goor rukt op tot aan de doellijn. Zijn voorzet wordt door Wilmots ingekopt: 7-0.
74' Bob Peeters controleert een voorzet van Goor en trapt raak: 8-0.
83' Goor speelt tot bij Peeters: 9-0.
87' Goor zet voor tot bij Peeters. Die kopt raak: 10-0.
89' Selva trapt een vrije trap ineens binnen: 10-1.

BELGIE: De Vlieger, Deflandre (64' Crasson), Van Meir, Van Buyten, Dheedene, Englebert (59' Peeters), Vanderhaeghe, Baseggio (73' Vermant), Goor, Wilmots, Mpenza E.
SAN MARINO: Gasperoni, Gennari, Della Balda (67'Manzaroli), Gobbi, Valentini, Marani, Muccioli, Matteoni, Zonzini (76' Vannucci), De Luigi (82' Bugli), Selva.
Scheidsrechter: Kaldma (Estland).
Doelpunten: 10' Vanderhaeghe 1-0, 12' Mpenza E. 2-0, 25' Goor 3-0, 49' Vanderhaeghe 4-0, 59' Goor 5-0, 63' Baseggio 6-0, 70' Wilmots 7-0, 74' Peeters 8-0, 83' Peeters 9-0, 87' Peeters 10-0, 89' Selva 10-1.
Gele kaarten: Della Balda (fout), Bugli (fout).

Nu in het nieuws