Crème met cultstatus

Een superduur crèmeke dat zich een cultstatus aanmeet en ook nog mirakels belooft, je moet het maar bedenken. Beter nog: je moet het kunnen betalen. Estée Lauder geeft

La Mer

, een bestaand product met een kronkelige geschiedenis, een nieuwe kans. Exclusief in vier winkels in België, ook in Antwerpen.

brousseeuw

In 1965 introduceerde de NASA-fysicus Max Huber een crème die zowel therapeutische als gewoon verzorgende eigenschappen had. Huber, die na een ontploffing zware brandwonden opliep, werkte twaalf jaar aan die crème. Zijn doel was een product ontdekken dat littekens van brandwonden en ook brandwonden zelf kon helen. Volgens zijn entourage is hij daarin geslaagd.

De crème kreeg de naam La Mer en verwierf al snel een cultstatus. Huber weigerde zijn product in de media te adverteren, maar koos voor mond-aan-mond-reclame. Samen met zijn dochter runde hij de zaak, die hij bewust klein hield. Een productie van 5.000 per jaar was het absolute maximum.

Na zijn overlijden liep het fout met La Mer, en in 1995 nam Estée Lauder het product over. Het bleek geen eenvoudige klus het recept van La Mer opnieuw samen te stellen, maar de fabrikant slaagde er "na anderhalf jaar" toch in. Ondertussen is La Mer een nieuw leven begonnen, in de VS, Japan en nu ook in Europa. Omdat het productieproces - de fermentatie van de crème zou drie maanden duren - zo omslachtig is, wordt de productie opnieuw low profile gehouden.

Zeewier

Hoofdbestanddeel van La Mer is zeewier. Daarnaast bevat de crème sesamzaad, tarwekiemen, zonnebloem, eucalyptus, citrusvrucht, alfalfa en vitamine C, D en E. Het resultaat van een maandenlange fermentatie op lage temperatuur is een wondercrème, die ook in ziekenhuizen wordt gebruikt.

De crème zou ernstige huidirritaties zoals eczema en zelfs psoriasis verzachten, maar kan ook gebruikt worden als een doodgewone, normaliserende crème of als anti-verouderingscrème. Bij het aanbrengen voelt het spul erg vet aan, maar het dringt behoorlijk snel in de huid. Let wel, La Mer is een duur product. Wellicht heeft het zijn cultstatus te danken aan zijn exclusieve prijs. Een potje van 60 ml, en daarmee kom je ongeveer drie maanden toe, kost 8.500 frank. Voor een potje van 30 ml betaal je 4.800 frank. De lotion-versies kosten 7.000 frank voor telkens 50 ml.

La Mer, in Antwerpen alleen te koop bij Parfuma, Eiermarkt 31. Info 03-232.46.11.