Met een slakkengang door Ierland

Print
Vakanties in Ierland zijn over het algemeen rustgevend, geschikt voor onthaasting en genieten van natuurschoon. Dat geldt zeker voor vaarvakanties op de grootste rivier van de Britse Eilanden: de Shannon. Lekker in een huurbootje van haventje naar haventje varen, onderweg kijken, zwemmen en vissen. En zo'n boot is zelfs voor een landrot eigenlijk net een auto, al zit er geen handrem op. Hoewel... Schijnbaar traag zweeft de reiger over onze hoofden en ploft schuin voor onze boot neer in het water van de Ierse rivier de Shannon. Snel duikt het beest met de kop in het water en stijgt meteen druipend weer op: een zilverkleurige vis van flink formaat spartelend in de bek. Maar de vis heeft geluk: de reiger kan hem niet houden. Een zilveren flits verdwijnt weer in het water, de sierlijke vogel vliegt speurend verder. Een vaartocht van een of meer weken op de Shannon, stromend door het midden van Ierland, biedt elke dag wel een aantal van deze tafereeltjes. De rivier wordt niet gebruikt voor commercieel verkeer, en slechts beperkt voor toeristisch vaargenot. De oevers zijn groen, bieden ruimte aan grazende koeien en schapen en slechts sporadisch aan een visser. Mensen zie je amper. Behalve dan in de vele haventjes die de rivier telt. Voor vogelliefhebbers is dit deel van Ierland een paradijs. Reigers, kleine roofvogels, watervogels van allerlei aard, heel veel zwanen. En omdat de zee of de oceaan nergens ver weg zijn, veel meeuwen. Ook zij worden aangelokt door de hoeveelheid vis in de rivier.
BR>
Afgebakend
De rivier is soms breed, soms smal, maar altijd goed bevaarbaar en afgebakend. De Shannon wordt onderbroken door enkele grote meren, loughs, waar ook wat grotere zeilboten voldoende ruimte hebben. Op de smallere delen van de rivier is zeilen vrijwel onmogelijk en moet op de motor worden gevaren. Een van de voordelen van zo'n vaarvakantie is dat je de reis elke paar uur kunt onderbreken voor een wandeling, een winkeltochtje, een kasteelbezoek of een andere ontspanning. De boten zijn weliswaar comfortabel uitgerust met keuken (met oven en grill), ijskast, wc en douche en heteluchtverwarming, maar soms wil je toch iets meer zien van Ierland dan alleen maar de groene walkanten en de fauna. De Shannon is, vanaf Killaloe via Portumna naar het noordelijker Athlone, over ongeveer 150 kilometer bevaarbaar met motorkruisers (er zijn enkele sluizen en te openen bruggen).

Via de Shannon-Erne Waterway, een opgeknapt kanaal met deels geautomatiseerde sluizen, is ook de Erne met zijn meren in Noord-Ierland bereikbaar, met ongeveer eenzelfde vaargebied. En aangezien de boten een kruissnelheid hebben van iets meer dan vijf kilometer per uur (volle kracht bijna tien kilometer, maar met relatief veel herrie van de motor), doe je daar wel even over. De huur van de boten is niet zo goedkoop: tegen de veertigduizend frank per week in het hoogseizoen voor een tweepersoonsboot tot bijna tachtigduizend frank voor een achtpersoonsschip. Het zijn wel all-in-prijzen: linnengoed, handdoeken, keukenuitrusting en een volle tank diesel. Water is overal gratis, evenals de ligplaatsen voor de nacht. Voor het gebruik van de huurboten (lengte van ongeveer negen tot ongeveer vijftien meter) is geen bijzondere ervaring vereist. Bij vertrek is er een uurtje instructie aan boord, met een begeleide proefvaart. Wie het rustig aan doet, kan eigenlijk geen brokken maken.
Iers Nationaal Bureau voor toerisme. De Beaulieulaan 25, 1160 Brussel, 02/673.99.40. Fax. 02/672.10.66.

.

Nu in het nieuws