"Geef mij maar kamer 888"

Print
Het lijkt een goedkope verkoopkreet maar het is waar. Hong Kong heeft het allemaal: kilometerslange winkelstraten, kleurrijke tempels vol wierook en een bruggetje om het leven met drie dagen te verlengen. Een stad met een skyline die mooier is dan het aanzien van Manhattan. Als je onder de indruk bent van New York, is het nauwelijks voor te stellen. Want wat gaat er nu boven deze Amerikaanse 'hoofdstad van de wereld'? Maar wie dat zegt, sluit de ogen voor Hong Kong. De lange wandelpromenade bij het Regent hotel is een prachtige plaats voor een blik op het hoogste wat Hong Kong te bieden heeft. 's Avonds zijn er speciale lichteffecten. Dan verschieten sommige gebouwen aan de overkant van Victoria Harbour van kleur. Een ogenblikje rood. Dan heel even groen en blauw. Vuurwerk van neon. "It triples Manhattan", zegt de Amerikaan die ook kijkt naar het Manhattan van Hong Kong. Drie keer groter dus, alleen een maatje minder hoog.
Winkel-walhalla
Tijdens een verblijf in Hong Kong ontkom je er niet aan om te vergelijken met New York. Vanaf de wandelpromenade moet je maar een paar honderd meter naar Nathan Road gaan en het is weer zover. Deze bijna vijf kilometer lange straat is een winkel-walhalla dat doet denken aan de New Yorkse Fifth Avenue. Aan twee kanten winkels zover het oog reikt. De wereldmerken zoals Prada, Dior, Agnès B, Chanel, ze zijn er allemaal. Aan de gevels hangen enorme lichtbakken met reclames die tot ver boven de weg reiken. En dan zijn er ook de 'malls'. Grote winkelcentra waar de roltrappen soms vijf verdiepingen omhoog gaan en drie verdiepingen omlaag. Wie de drukte wil ontlopen, kan uitwijken naar het Kowloon Park, dat grenst aan Nathan Road. In dit stadspark (heel wat kleiner dan het New Yorkse Central Park) zijn deze middag vooral veel Filipijnse 'nannies' te vinden voor wie het park een mooie ontmoetingsplaats is. Meegebracht eten en drinken staan voor het grijpen.

Sommige meisjes dansen op muziek uit de radio. Fluitende vogels verliezen van het lawaai. Winkels vol marmeren vloeren, gevuld met wereldmerken, kom je in zoveel steden tegen. Maar wat Hong Kong spannend maakt, zijn de verrassingen. Je loopt voorbij een restaurant waar gefrituurde kikkers op het menu staan. Ineens is daar een winkel met bruine kisten vol levende slangen. Of er is een man die op zijn hurken met spierwit fijn zand een Chinese tekst op de stoep strooit. Mensen die zichzelf op een plein in alle bochten wringen tijdens gymnastische tai chi-oefeningen. Winkels met planken vol vogelnestjes als delicatesse. Een cafetaria-vitrine met dampende genummerde kommetjes. Op een bord er vlakbij staan Chinese en Engelse teksten over de vermeende heilzame werking. Last van 'running nose' (loopneus)? Neem nummertje vier. Headache (hoofdpijn)? Pak nummer 12.

Tram
Begin nu niet over het New Yorkse China Town. Want Hong Kong is een spannend verhaal apart. Een verhaal met heel wat hoofdstukken die te beleven zijn in verschillende wijken en eilanden. Het hoofdstuk 'luxe hotels en winkels' lees je in Kowloon in de wijk Tsjim Sha Tsui. Loop daar vooral het Peninsula hotel eens binnen en voel het tapijt dat zo zacht is als mos. De in spierwit uniform gehulde portier opent de glazen deur voor slapers net zo gastvrij als voor kijkers. 's Middags tijdens high tea speelt er een strijkje. Vlakbij het hotel vertrekt de Star Ferry naar de overkant van de haven. Met deze dubbeldeksboot ben je binnen een minuut of tien in Hong Kong Island. Daar heb je op de berg Victoria Peak de beste kans om op de stad neer te kijken. Na het boottochtje rijdt een gratis shuttlebus vanaf de City Hall-parkeerplaats naar de voet van deze berg. Een computergestuurde tram overbrugt in amper acht minuten zo'n vijfhonderd steile meters. Ga rechts zitten om onderweg de enorme villa's en consulaten te bekijken. Bovenop de berg zijn allerlei winkels en twee restaurants. Café Deco heeft reusachtige ramen en biedt het mooiste overdekte uitzicht. Verder zijn er paden waarbij de wandelaar zichzelf op een rondje Hong Kong kan trakteren. Vanaf Victoria Peak is Central District een van de blikvangers. Dat is een hoofdstuk apart in het Hong Kong-verhaal. Veel bankgebouwen en kantoren. Brede drukke wegen met overdekte voetgangersbruggen er overheen. Hypermoderne hoogbouw, maar wel met oude gebruiken. Zo prijkt er een reusachtige acht voor het beursgebouw. Dit cijfer is volgens Chinees 'bijgeloof' een synoniem van rijkdom. Autobezitters zijn ook gevoelig voor dat cijfer. Sommigen hebben er een vermogen voor over om tijdens veilingen een kenteken met een '8' te kopen. In Hong Kong zou naar verluidt een auto rondrijden met een kenteken vol achten waarvoor de eigenaar miljoenen dollars heeft betaald.

Fong Shui
Nogal wat gebouwen zijn neergezet volgens de Fong Shui-filosofie. "Fong Shui zorgt ervoor dat mensen in balans met de omgeving zijn", legt gids David Yu uit. Hij zegt honderden boeken over Fong Shui te hebben gelezen en heeft speciaal een huurappartement gekozen op de achtste 'geluksetage'. Voor de inrichting heeft hij afgezien van de hulp van een zogenaamde Fong Shui-master. Die gaat tegen forse betaling na of er geen boze geesten aanwezig zijn. Dat was David wat te duur. In het zuiden van Hong Kong Island laat David wat Fong Shui-gebouwen zien. We zijn in Repulse Bay. In 1841 gebruikten piraten dit gebied als uitvalsbasis voor aanvallen op passerende handelsschepen. Vandaag de dag is het een van de mooiste zandstranden van Hong Kong. "Het is dat het nu niet zo'n mooi weer is. Anders struikel je over de mensen. Vandaar de bijnaam excuse-me-bay", legt David uit. Vlakbij het strand staat een collectie enorme boeddhabeelden en allerlei figuren uit de Chinese mythologie. Er ligt ook een bruggetje. Wie daar overheen loopt, verlengt zijn leven met drie dagen.

Niet ver bij Repulse Bay vandaan ligt Stanley. Het is een wirwar van smalle straten, vol met winkels en kramen onder luifels. Veel speelgoed, kleding en imitatiemerken. Afdingen is gebruikelijk. Ook voor de zogenaamde zijden dassen (drie voor nog geen 300 frank). Een dassenverkoper heeft op karton de aandoenlijke tekst 'Die Farbe kann nicht auslaufen' geschreven. Borden op de stoep met aanduidingen zoals 'Fish 'n chips' en café-luifels met het Duitse biermerk Warsteiner benadrukken het hoge toeristische gehalte. De aanwezigheid van een McDonald's-vestiging (Big Mac voor 100 frank) verrast niet. De locatie wel: vlakbij een tempel. In het Hong Kong-verhaal moet je het woord tempel met grote letters schrijven. Er zijn er honderden. Dus er is haast geen straat zonder zo'n gebouw. Vaak hangen er dikke wierookwolken van mensen met bosjes wierookstaafjes in de hand.

Praktisch


Hong Kong is bijna 1100 vierkante kilometer groot en telt 6,8 miljoen mensen. Chinees en Engels zijn de officiële talen. Vliegen naar Hong Kong kan enkel via Schiphol. Een vlucht duurt gemiddeld 11,5 uur. KLM en Cathay Pacific zijn de enige luchtvaartmaatschappijen die vanaf Schiphol non stop naar Hong Kong vliegen.
Meer informatie: Cathay Pacific 00.31.20-6532010, Hong Kong Tourist Association (Londen) 00.44.2075337100 en internet www.discoverhongkong.org

.

Nu in het nieuws