"Kan ik confituur maken van rode bietjes?"

Print
"Kan ik confituur maken van rode bietjes?"
Lezeres Maria Jacobs uit Bouwel.
Felix: "We beleven momenteel een revival van de groentenconfituren en marmelades. Dat heeft alles te maken met de vernieuwde populariteit van uienconfituur en de Engelse chutney's. Deze marmelades smaken over het algemeen zoetzuur. Sommigen, zoals de beroemde Cumberland, zijn zelfs lichtjes pikant. Deze bereidingen passen dan ook perfect bij pasteien, vleesterrines en wildbereidingen." "Groentenconfituren kunnen ook gewoon zoet zijn. Dan passen ze bij nagerechtjes of op de ontbijttoast. In het Hageland maakt men een witloofconfituur, die subliem smaakt op ijsroom. Restaurant Veilinghof aan de witloofveiling van Kampenhout maakte er zelfs een specialiteit van." "Dus kan je ook van rode bietjes een marmelade of confituur maken. Probleem is wel dat die groenten weinig of geen pectine bevatten. Je gebruikt dus best de speciale confituursuiker van Tienen, die een perfecte stolling garandeert." "Voor de rest ga je als volgt te werk: snij 1 kg rode bieten in kleine blokjes en doe er 2 dl rode wijn, het sap van 1 citroen, 750 g geleisuiker van Tienen, 250 g aalbessengelei, zestes van 1 citroen (fijngesneden en geblancheerde schilletjes) en 50 g verse muntblaadjes bij. Laat het geheel zachtjes koken gedurende 45 minuten en vul er goed gereinigde potjes mee op."

.

Nu in het nieuws