Griekenland: algemene malaise op de financiële markten

Print
Ongerustheid over de Griekse schuldencrisis heeft voor een algemene malaise op de financiële markten gezorgd. De beurzen zakten in Europa tot het laagste niveau in drie maanden. Ook de euro kreeg klappen: de eenheidsmunt zakte de voorbije dagen meer dan 2 procent tot onder de 1,41 dollar.
Een analist verklaarde aan het financiële persagentschap Bloomberg dat er mogelijk "een Europees Lehman-moment" zit aan te komen, naar analogie met het ineenstorten van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in september 2008.

In Brussel noteert de Bel20 vanmiddag met een verlies van bijna 1,5 procent. Vooral de bankaandelen kregen klappen: zij zijn bij een schuldherschikking van Griekenland immers rechtstreeks betrokken partij. Het aandeel van Dexia stond 's middags op een verlies van ruim 4 procent, terwijl eerder op de dag een verlies van net geen 10 procent werd opgetekend. Ook elders in Europa staan de beurzen meer dan 1 procent in het rood. Volgens Bloomberg staan de aandelen nu weer op het niveau van drie maanden geleden. De Europese eenheidsmunt was eveneens slachtoffer van de onzekerheid rond Griekenland. De euro die eerder deze week nog ruim 1,44 dollar waard was, zakte donderdag even onder de 1,41 dollar-koers. Het staatspapier van zwakke eurolanden als Griekenland, Portugal en Spanje verloor verder terrein. Griekenland moet nu al meer dan 17 procent rente betalen voor papier met een looptijd van 10 jaar. Op kortetermijnleningen steeg de rente zelfs tot bijna 27 procent. De kost om obligaties te herverzekeren steeg tot het hoogste peil sinds begin dit jaar. De CDS-contracten gaan ervan uit dat er 78 procent kans is dat Griekenland zijn schulden niet afbetaalt.

.

Nu in het nieuws