Janssens legt zijn kaarten op tafel, De Wever nog niet

De extra zitting van de gemeenteraad naar aanleiding van de rellen op de Turnhoutsebaan heeft weinig nieuwe zoden aan de dijk gezet. Burgemeester Janssens had de discussie vooraf ontmijnd door strenge maatregelen aan te kondigen. Zo bleef alleen nog de kritiek overeind dat de politie de zaken vooraf foutief had ingeschat, zoals dat ook het geval was in Gent.

Gva.be

Opvallende afwezige tijdens de zitting was Bart De Wever. Daarmee ontbrak de partij die virtueel mogelijk de grootste is in Antwerpen op het appel. Merkwaardig, maar het is het gevolg van het gegeven dat N-VA tot na de verkiezingen van oktober 2012 slechts één vertegenwoordiger telt in de gemeenteraad: De Wever zelf.

De N-VA-kopman had overigens een begrijpelijk excuus: hij had zich een tijd geleden al geëngageerd om dinsdagavond op een Flandria- boot in een causerie aan parlementsleden uit verschillende Europese landen uit te leggen wat er nu eigenlijk precies aan de hand is in België. Ook in het buitenland zijn momenteel vele ogen van prominente politici op hem gericht.

Na zijn boottocht belandde De Wever dan toch nog op de Grote Markt. Samen met enkele van zijn secondanten - onder wie Ben Weyts, Jan Jambon en Liesbeth Homans - streek hij neer op het terras van café Den Engel, waar hij meteen werd lastiggevallen door enkele aangeschoten caféklanten en nieuwsgierige stadsjournalisten. De tol van het succes, nietwaar?

Maar als hij wordt aangesproken over zijn plannen voor Antwerpen, verandert de anders zo toegankelijke politicus in een sfinx. We komen voorlopig niet te weten of hij zelf de burgemeesterssjerp ambieert, of hij allianties met andere partijen wil aangaan en hoe hij het verschil wil maken met het beleid van Patrick Janssens.

De burgemeester zelf laat wél in zijn kaarten kijken. Gisteren nog sprak hij scherpe taal aan het adres van de ouders van sommige Marokkaanse jongens. Janssens vindt dat ze te vaak ontkennen dat hun zonen voor problemen zorgen, dat ze zich te makkelijk onmachtig verklaren terwijl ze er wél in slagen hun dochters op het rechte pad te houden en dat sommigen van hen een foute keuze maken door liever een dure boete te betalen voor het wangedrag van hun zoons dan hen een werkstraf te laten ondergaan.

Het is duidelijk: Janssens is zijn beleid aan het verstrengen. Dat zal ook blijken uit het nieuwe boek dat hij eind deze maand publiceert.

Door Lex Moolenaar

MEER OVER Ons standpunt

Nu in het nieuws