De nieuwe Channel Zero: het interview

De nieuwe Channel Zero: het interview

De nieuwe Channel Zero: het interview

Print

 

strong>

De strafste comeback sinds Lazarus, schreef deze site begin 2010, toen 's lands metaltrots Channel Zero na dertien jaar weer op een podium verscheen. Nu, anderhalf jaar later, is die comeback compleet met een nieuwe plaat. En die kwam er dan weer dankzij… een IJslandse vulkaan.

'Feed ‘em With A Brick': dat is de titel van de opvolger van 'Black Fuel' (1997), en de plaat klinkt behoorlijk anders dan we van het 'oude' Channel Zero gewoon zijn. "Logisch", zegt zanger en boegbeeld Franky De Smet-Van Damme op een zonnig caféterras in Brussel. "In die lange periode van inactiviteit zijn we uiteraard geëvolueerd. En vooral: we hebben een nieuwe songschrijver, de Amerikaan Mikey Doling."

Doling werd ingehuurd voor de reünieconcerten van begin 2010 in de Brusselse Ancienne Belgique nadat oorspronkelijk Channel Zero-gitarist Xavier Carion verstek had gegeven. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het bij die zes concerten in de AB zou blijven en dat er geen nieuwe plaat zou komen, maar daar besliste een IJslandse vulkaan anders over.

"Het klikte meteen met Mikey toen we repeteerden voor die AB-concerten", begint Franky het verhaal. "Het leek alsof hij altijd al deel had uitgemaakt van de band. Ik zag een nieuwe plaat echter niet zitten. Channel Zero was het verleden. Maar Mikey is toen de AB-concerten achter de rug waren bij hem thuis in Los Angeles beginnen componeren, en was razend enthousiast over wat hij had bijeengeschreven. En toegegeven: het klonk super. Maar ik bleef mijn twijfels hebben. Tot ik zo’n jaar geleden voor mijn toenmalige job een paar dagen naar de VS moest. Dat werden dus een paar weken, door de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull die met zijn aswolk het vliegverkeer lamlegde. Ik kon pas na drie weken terug naar België, kreeg ik te horen bij de luchtvaartmaatschappij. Dan ben ik maar naar Mikey in L.A. getrokken, en zijn we samen aan het componeren geslagen. Na die drie weken werd me duidelijk dat we een superplaat konden maken. Vanaf toen is Channel Zero 2.0 er volledig voor gegaan. Eigenlijk hebben we deze plaat dus te danken aan de Eyjafjallajökull (lacht)."

De mannen van Channel Zero zijn intussen veertigers, maar klinken op 'Feed ‘em With A Brick' nog steeds als een roedel jonge wolven. En Franky kan zich nog altijd behoorlijk opwinden over allerlei wantoestanden. "Oorlogen, de klimaatverandering, Libië… Allemaal gebeurtenissen die me inspireren voor mijn teksten. Neem nu de politieke toestand in België. Een paar dagen geleden zag ik Bart De Wever poseren met een taart met een kaarsje op, omdat de onderhandelingen al een jaar aanslepen. Hij was er precies nog trots op ook!"

Channel Zero heeft kosten noch moeite gespaard voor deze plaat.''Feed 'em…' klinkt dan ook heel internationaal. En met de Amerikaanse topproducer Logan Mader en een in de Mojave-woestijn opgenomen videoclip voor eerste single 'Hot Summer' mikt Channel Zero ook duidelijk op een buitenlands publiek. Des te opvallender is dat tussen al het Engels op 'Feed 'em…' plots de Vlaamse kreet 'Oesjepoesje' weerklinkt. Wat heeft dat te betekenen? 'Dat is een uitdrukking die ik al jaren gebruik', lacht Franky. 'Een soort stopwoord. Vroeger zei ik dat enkel tegen mijn katten. Nu op de gekste momenten. De Amerikanen vonden het tof klinken, dus heb ik het op de plaat gegooid.'

Tot slot: wat als deze plaat flopt? Is de comeback van Channel Zero dan beperkt tot één album? 'Nee hoor. We zijn al bezig met materiaal voor een nieuwe plaat. Dus de muziekwereld is nog niet van ons verlost (lacht)."

Oesjepoesje!

'Feed 'em With A Brick' van Channel Zero ligt vanaf vrijdag in de winkels. De recensie lees je elders op deze site.

.

Nu in het nieuws